Недостигът на квалифицирана работна ръка в Германия напоследък се е

...
Недостигът на квалифицирана работна ръка в Германия напоследък се е
Коментари Харесай

В Германия все по-осезаемо се усеща недостигът на квалифицирана работна ръка

Недостигът на квалифицирана работна ръка в Германия в последно време се е изострил най-силно в транспортния бранш. Това сочи изследване, оповестено от Центъра за подготвеност за обезпечаване на квалифицирана работна ръка (Kofa) на Института на немския бизнес (IW) и представено от ДПА. 

Най-голямото нарастване в дефицита на чиновници - с 89% на годишна основа - се следи при водачите на рейсове и трамваи. Тук 3594 позиции не са могли да бъдат заети от претенденти с нужната подготовка.  Недостигът се е нараснал с съвсем 80% до 2265 места за експерти в сигналните кутии и употребата на транспортните уреди и с 45% до над 4000 места при машинистите на влакове.

Авторите на изследването изясняват внезапното нарастване на дефицита най-много с нарасналото търсене на квалифицирана работна ръка.

Увеличаването на дефицита на умения в транспортните специалности е тясно обвързвано с прехода към подвижност. Усилията за подсилване и възкръсване на железопътния и публичния превоз подтикват търсенето на квалифицирани служащи, уточни икономистът Юрек Тидеман. 

Неблагоприятната наклонност се задълбочават и от демографските промени - доста работещи в бранша ще се пенсионират през идващите няколко години.

Като цяло през 2023 година дефицитът на квалифицирани фрагменти в Германия леко е намалял - с уместно дипломиран личен състав не могат да бъдат запълнени 570 000 свободни работни места, което е с съвсем 10 % по-малко по отношение на миналата година. Въпреки това той остава на доста високо равнище, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Според изследването максимален дефицит на квалифицирана работна ръка продължава да има в областта на опазването на здравето, обществените услуги и образованието. 

Предвид сложната икономическа обстановка специалистите предвиждат, че дефицитът на квалифицирана работна ръка ще продължи да понижава и през настоящата година. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР