Недостиг на приемни родители в големи региони на страната отчитат

...
Недостиг на приемни родители в големи региони на страната отчитат
Коментари Харесай

Глад за приемни родители

Недостиг на приемни родители в огромни райони на страната регистрират от Националната асоциация за приемна грижа.

Най-сериозен е казусът в столицата, където е и максимален процентът на нуждаещите се деца. Като съществена причина за това те акцентират неналичието на систематична държавна поддръжка, свръхконтрола на обществените служби и неналичието на обществени права.

В момента у нас има 2300 приемни родители. Те се грижат за към 2000 деца, което съгласно асоциацията е извънредно незадоволително.

„ Заплащането на приемния родител се образува на база 150% от минималната работна заплата, което е към 600 лв. чисти пари. Допълнително се отпускат сред 190 до 300 лв. за разноски съгласно възрастта на детето. В момента приемен родител няма право да се разболее, да се записва в бюрото по труда, да кандидатства за ипотечен заем, а в това време контролът е доста повишен и условията - огромни, по тази причина и няма и доста претенденти “, разяснява Александър Миланов пред Монитор.

Затова и от Националната асоциация за приемна грижа упорстват да бъде въведен специфичен контракт по Закона за обществените услуги, с който да се регламентира трудът на приемните родители по метод, гарантиращ техните обществени и осигурителни права. Така те ще имат право на заплатен годишен отпуск, на болничен и майчинство. От асоциацията дефинираха сегашните контракти на приемните родители като „ скрити трудови “.

Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на цивилен контракти, които ги лишават от правото на обезпечаване за всички опасности. Те нямат право на трудова акцидент, компенсации за безработица, за бременност и раждане на дете. Така остават без средства при преустановяване на договорите им, или когато се наложи да проведат лекуване, вследствие на което децата се извеждат от вкъщи им.

От 2007 до 2011 година хората, включени в услугата, са сключвали трудови контракти със обществените служби, които след това били анулирани. Като аргументи се акцентират разликите и спецификата на полагане на труд. Пречка за сключване на трудови контракти се оказало и това, че приемната грижа се финансира с европейски пари, разяснява Александър Миланов.

Правото на специфичен контракт по Закона за обществените услуги може да бъде законово уредено от 2020 година, когато финансирането се поема от страната. Националната асоциация за приемна грижа е изпратила и отворено писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на труда и обществената политика Бисер Петков и до изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне, в което упорства договорът за обществени услуги да бъде приравнен към трудовия.

От асоциацията настояват, че правни отношения, регламентирани по специфични закони и приравнени на трудовите, няма да бъдат казус в българското законодателство. Последно такива са регламентирани в новия Закон за физическото образование и спорта от 2018 година Въвеждането им беше аргументирано точно със спецификата на труда на спортистите и техните треньори, заради което трудовите контракти се оказаха неприложими. Затова се даде опция те да дават труда си против възмездни контракти, подписани с клубовете. В предложенията за данъчни промени на Министерството на финансите пък се предлага този тип контракти да се приравнят на трудовите, което ще отбрани обществените и осигурителните права на спортистите и треньорите.

„ Считаме, че хората, които избавят детството на изоставени, неглижирани и измъчвани деца, които им оказват помощ да станат персони и да работят за страната, вместо страната да ги устоя в домовете, заслужават същата тази страна да се погрижи да отбрани правата им “, безапелационни са от Националната асоциация за приемна грижа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР