Неда Малчева, една от най-известните майки у нас, в интервю

...
Неда Малчева, една от най-известните майки у нас, в интервю
Коментари Харесай

Неда Малчева: Аз съм голям емпат и попивам от енергията на хората

Неда Малчева, една от най-известните майки у нас, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Точно когато си мислите, че в интернет сте видели към този момент всичко попадате на нея – една жена, майка към този момент на три деца, основана, с цел да ни разсмива. Илюстрациите на Неда Малчева стремително събират погледа в обществените мрежи, а героинята й – щура майка с още по-щури деца и очевидно много толерантен татко, ще разберем в идващите минути. Тази жена си има към този момент много върли почитатели и почитатели в обществените мрежи. Слънчево момиче – от кое място имате тази сила да размивате по този начин натовареното всекидневие на майките?


Не знам. Предполагам ми е ген някакъв, тъй като татко ми е с доста хубаво възприятие за комизъм, и може би тъй като аз персонално съм човек, който се пробва да се надсмее постоянно над себе си, с цел да мога по този начин по-лесно да мина през тези сложни моменти, изключително децата.

Особено децата. Така е, те към този момент са три на брой. На каква възраст са вашите деца?

На 13, 7 и 3, съвсем на 3 е последното, най-малкото.

Как се справяте с всекидневието и по кое време ви остава време да вършиме тези илюстрации, които всички могат да видят във вашите страници в обществените мрежи?

Ами по какъв начин? Трудно, само че то за мен човек се нагажда за всичко и се привиква с всичко. Сега, най-трудният интервал постоянно е бил когато са били бебета, и това всяка майка го знае. Но когато към този момент поотрастнат, дали са 2, 3 или 5, те към този момент стават по-самостоятелни и човек си поема по естествения режим. И общо взето да, намирам време, само че примерно когато бяха мънички, когато спят най-много, в този момент то по този начин или другояче рисуването на мен си ми е съществена работа, и намирам, мъчно, само че намирам.

За да срещнем нашите слушатели, които не са чували за вас, можете ли да разкажете, в случай че има такава опция в радиоефира, за вашите илюстрации?

Няма нищо особено самата история, тъй като аз започнах да рисувам, в действителност да подкрепям страницата на Неда Малчева с разнообразни карикатури, илюстрации преди 10 години може би, т.е., много време, като в следствие тези карикатури започнаха основно да се развиват към децата ми.

Около вашето всекидневие.

Ами то стартира в действителност преди 10 години, аз бях единствено с едно дете, и тематиката не беше единствено към него, дори бих споделила, че въобще не беше към него. Но с раждането към този момент на второто само и единствено се оказа, че почнах да рисувам за тях, за несгодите ми като майка, като родител. За децата в следствие към този момент като се роди третото, станаха още по-интензивни и забавни. Опитвам се да кача някои по-специфични тематики по отношение на майчинството, някои много по-деликатни. Доста постоянно жегвам тематики за раждането, за родилната грижа. Но като цяло виждам да са по-отпускащи, по-хумористични.

Вие сте от Русенския завършек на България и също по този начин възхвалявате в илюстрации вашето обитаемо място. Разкажете ни малко повече.

Да, аз съм родом от Русе, само че пребивавам в град Мартен, което за мен си е чисто село, аз тук съм снаха и те по този начин ми се наскърбяват като го кажа, тъй като то е град, само че за мен си е село, тъй като е със селска инфраструктура. Отвсякъде може да чуете кокошки, имаме даже едно магаре с каруца. Но аз го величая, тъй като за мен това е първо доста огромна смяна в живота ми, идвайки тук, и за мен е безспорен берекет да пребивавам отвън града на мира, на тишина, на необятно, на свободно. Децата тук се усещат доста по-добре.

Да, може би и децата се усещат сносно в такава среда. 

Но някак си е по-леко да им отвориш вратата и да ги изпратиш на открито, на двора, в сравнение с аз се облека, да извикам да асансьора или по стълбите да ги замъкна и да ги завлача на някоя детска площадка, които аз пък колкото да претърпявам.

Защо?

Защо? Аз по тази причина, апропо, имам цяла глава в книгата за детската площадка, тъй че майките могат да го прочетат това нещо. Защо? Защото там е една огромна купчина от доста майки, доста деца, конфликт на ползи, прекомерно е шумно.

На рекомендации може би от майки?

Препоръки защо?

За развъждането на вашите деца.

О, аз смятам, че доста мъчно всяка майка, освен аз, понася, изключително пък неискана рекомендация. Вие знаете, когато получиш неизискван съвет е много фрустриращо и напрягащо за всички. Лично аз виждам да не ги давам когато не ми ги желаят, когато ги получа без да желая, просто ги приемем умерено, само че избирам когато го желая, тогава да ми се даде съветът.

Неда, с какви хора е добре да споделяме? Вярвате ли, че има енергийни вампири, хора, с които поддържаме връзка и черпят от силата ни?

Да, това, апропо, аз персонално много постоянно го премислям, тъй като аз съм огромен емпат, аз доста абсорбирам от силата на хората и може би в действителност е значимо ти какъв човек си, тъй като има хора, които не се въздействат по този метод, по който се въздействам примерно аз. Аз съм доста сензитивен човек и доста абсорбирам от страстите на хората и виждам да отбягвам от хора, които ме товарят, които ме напрягат прочувствено, душевен. И може би да, несъмнено е добре да се обкръжаваме единствено от хора, които са ни близки, които обичаме, с които ни е прелестно да приказваме, а не да се товарим с хора, с които не желаем да споделяме, само че пък ни се постанова.

Освен че отглеждате децата си и сигурно отделяте една доста огромна част от всекидневието си за това, с какво друго се занимавате?

Преди може би няма и година в Русе отворих школа за изобразяване за деца. Сега  бях отмора през лятото, само че стартирам скоро, след първия образователен ден. Общо взето денем си работя у дома, тези битовизми, които няма по какъв начин в действителност да избягам от тях, а следобяд се занимавам с децата в школата. И още нещо, за което не скърбя, че направих, тъй като си мислех, че ще съм изморена, ще съм натоварена, само че в противен случай – децата доста ме зареждат и някак си самото възприятие, че в действителност си ги научил на нещо, е доста отблагодаряващо и се усещам добре, когато се прибера у дома.

Какви препоръки ще дадете на майките?



Ох, може би да следват личната си вътрешен глас за развъждане на деца и всяка крачка, която вършат за себе си и за децата, първо да мислят те по какъв начин биха го създали, а не какво биха помислили хората за това какво ще създадат. Просто да слушат себе си. И в случай че имат потребност от помощ, в действителност да я изискат. За мен това е нещо, което с три деца осъзнах – че избирам в действителност да си желая помощта, когато нуждая се от нея, и да упорствам за нея, вместо аз да се изгърбя и да се счупя, само че аз би трябвало да свърша всичко. Човек несъмнено има потребност от помощ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР