Небостъргач в бизнес зоната на Москва е атакуван с дрон

...
Небостъргач в бизнес зоната на Москва е атакуван с дрон
Коментари Харесай

Война на дронове: Нови атаки срещу небостъргач в Москва

Небостъргач в бизнес зоната на Москва е нападнат с дрон за повторно в границите на два дни.

Това заяви кметът на съветската столица Сергей Собянин.

По думите му през нощта са свалени няколко дрона, само че " един от тях е влезнал в същата кула на " Москва Сити ", която е била цел в неделя.

Той добави, че " са унищожени стъкла на повърхност над 150 кв. м ". Не се оповестява за потърпевши хора, прецизира BBC.

Руското министерство на защитата упрекна Украйна за нападението. Киев не разяснява въпроса.

В обществените мрежи обаче бяха оповестени фотоси от консуматори, на които ясно се виждат провалите по небостъргача.

Moscow, Russia ❗
What air defense doing?????‍♂️ pic.twitter.com/hkFcJdUW0O
— LX (@LXSummer1) August 1, 2023
Още два украински безпилотни летателни апарата бяха свалени от противовъздушни системи на друго място в Московска област, заяви съветското министерство на защитата, като съобщи, че е осуетило украинска терористична офанзива.

Московското летище " Внуково " също беше затворено за малко, оповестиха съветските осведомителни организации.

През последните месеци Москва неколкократно упрекна Украйна, че прави удари с безпилотни самолети на нейна територия, в това число един по Кремъл - формалната резиденция на президента Владимир Путин в столицата.

Въпреки че Украйна не е поела отговорност за съответни произшествия, президентът Володимир Зеленски съобщи, че нападенията на съветска територия са " неминуем, натурален и безусловно обективен развой ", напомня BBC.

Колко набези с дронове е имало в Русия?

Според известия в съветските медии, следени от BBC Verify, тази година в Русия и следената от Русия територия в Украйна е имало повече от 120 хипотетични набези с дронове.

Те са съсредоточени в Брянска и Белгородска област в Русия, покрай западната граница с Украйна, както и в анексирания от Русия Крим.

През последните месеци бяха осъществени редица набези с безпилотни летателни апарати в Московска област, която се намира на към 450 км от границата, в това число вълна от удари на 30 май, при които бяха развалени няколко здания.

След нахлуване с дрон на 4 юли се наложи да бъдат пренасочени полети от интернационалното летище Внуково в Москва. То беше затворено за малко и след нападенията с дронове на 30 юли.

През 2023 година обект на нахлуване са били петролни уреди, летища и енергийна инфраструктура.

BBC разпознава най-малко девет известия за набези с дронове против петролни хранилища. Едно от тях е било в Севастопол, който е бил ударен на 29 април, като са били унищожени няколко от петролните му резервоари.

На 31 май е подпалена петролна рафинерия в Краснодарския край в Южна Русия, на към 200 км от кримската граница. Областният шеф съобщи, че пожарът евентуално е породен от дрон.

" Украинските сили най-вероятно ще се насочат предпочитано към петролните рафинерии, както и към железопътната инфраструктура и по-широката съветска логистика, с цел да провокират оптимални разстройства като част от тактиката преди идната контраатака. ", разяснява анализатор от консултантската компания за сигурност Sibylline.

През февруари безпилотен аероплан се разруши на към 100 км от Москва, като съгласно локалния губернатор това е било опит за нахлуване против гражданска инфраструктура.

Според известия в локалните медии на 10 май при друга хипотетична офанзива с дрон са ранени минимум 10 съветски бойци на боен полигон във Воронежка област.

А през декември предходната година офанзива с дрон е засегнала въздушна база на 600 км североизточно от украинската граница, като съгласно съветските военни трима души са починали.

Колко надалеч летят украинските дронове?

И двете страни в спора употребяват безпилотни летателни апарати, като Русия употребява създадени в Иран дронове против цели в Украйна.

Украйна твърди, че бързо усилва производството на дронове, защото търсенето им на фронтовата линия нараства.

По отношение на обсега на деяние специалистите настояват, че дроновете, изстреляни от Украйна, могат да доближат надълбоко в съветската територия и до Москва, която се намира на към 450 км от границата.

" Въпреки че Украйна не е удостоверила, че нейните въоръжени сили са направили офанзивите против Москва, изпреварващите нападения, които наблюдавахме предходната година, потвърждават, че Украйна има опция да прави сходни офанзиви на дълги дистанции от своя територия ", счита Дейвид Ченчоти, редактор на блога Aviationist.

Специалистът по безпилотни летателни апарати Стив Райт също съобщи, че е допустимо дрон да удари Кремъл, откакто е изстрелян от територията на Украйна, само че добави: " Предполагам, че дронът е бил изстрелян от доста по-близко разстояние, защото по този начин няма да се наложи да премине през огромна част от защитните уреди на Москва. "

Министърът на цифровата промяна на Украйна Михайло Федоров се похвали с украински дрон, наименуван R18, който " може да лети от Киев до Москва и назад ".

Той обаче отхвърли да е призовавал за удари с дронове по Москва.

През последните месеци Турция продаде на Украйна въоръжени дронове Bayraktar TB2, а производителят им подари някои от тях за интервенции на групово финансиране в поддръжка на Украйна, добавя BBC.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР