Не зная в друга държава да е писано толкова антибългарски.

...
Не зная в друга държава да е писано толкова антибългарски.
Коментари Харесай

Проф. Митев: На македонизма му е необходим враг и си избра България

Не зная в друга страна да е писано толкоз антибългарски. Това, което се случва в Република Северна Македония, е необяснимо. При състояние че България е страната, която първа ги призна, с всички опасности за себе си, когато никой различен не беше подготвен да ги признае 1992 година Това съобщи в аудиокаста " Това е България " на " Фокус " преподавателят в УНСС и член на Македонския теоретичен институт и негов ръководител до 2014-та година проф. Трендафил Митев.

Той подсети, че България ги избави стопански през първата половина на 90-те години, когато Гърция разгласи ембарго на Македония – от София за Скопие пътуваха камиони с всичко належащо - от металите до питателните артикули.

" България подари на Македония, когато породи Албанската рецесия, 100 танка и 150 далекобойни оръдия. Коя страна въоръжава гратис собствен комшия? България и това направи ", напомни проф. Митев и добави, че връзките се утежниха от 2006 година когато властта в Скопие се пое от Вътрешна македонска революционна организация.

" Всички страни на Балканите са извоювали и заслужили своята независимост. Република Северна Македония – страната им падна от небето. Разпадна се Югославия и се образува една страна, заради което македонизмът няма престиж, той не е проливал кръв, с цел да я има тази страна ", разяснява гостът.

" В Македония има евреи – те са на 6000 години, има албанци – те са на 3500 години цивилизация зад тях, има българи – 1400-1500 години, имат роми и турци – 600 години на Балканите и някакъв македонизъм, появил се преди половин век. И той желае да играе управителна роля. Той не тежи. Цивилизационно, спрямо другите духовни действителности, той е едно първолаче, едно доста леко събитие. И с цел да се потвърди, че от него ще има огромна изгода тази страна, на македонизма му е нужен зложелател. И си избраха България. Поради тази причина водят война с всички вероятни средства против България, с цел да потвърдят, че тази битка – да я има свободната македонска страна, защото България не мисли положително на тази страна, нещо, което е огромният абсурд на нашето съвремие. Един първичен жанр на мислене, който изключително блестящо избуя след началото на новото столетие, когато Никола Груевски беше отпред на ръководството ", съобщи проф. Митев.

Според него българска политика е прекомерно мека, не всеки път поредна, не всички институции прецизно следват логиката на това, което би трябвало да се прави. " Поради тази причина аз бих споделил, че българската политика не е задоволително ефикасна. Това се потвърди от положението, в което се намират актуалните връзки. Гърция четвърт век дума не желаеше да проговори със Скопие. Ето ви изискванията – изпълнете изискванията, знамето, всичко това, територията, език и тогава ще поддържам връзка с вас ", уточни някогашният ръководител на Македонския теоретичен институт.

" Докато при нас 2017 година когато се готвеше въпросният Договор за добросъседство и другарство, тогава бях в управлението на Македонския теоретичен институт – ние поставихме въпроса: дайте да се забележим във Външно министерство. И направиха една среща с началника на Балканския отдел – млада госпожица, която нямаше огромна визия за балканските неща. И ние тогава изброихме всичко това, за което споделяме, че в този момент не е решено – запишете го в контракта, тъй като в случай че не го запишете в контракта, те в никакъв случай няма да го изпълнят непринудено ", спомня си проф. Митев.

" Обаче на 2 август се подписа контракт, който не беше изискан от позиция на трайната отбрана на българския народен интерес. И в този момент това им разрешава да шикалкавят и да не извършват всички отговорности ", сподели той.

На въпрос какво може да се направи отсега нататък, проф. Митев уточни, че би трябвало да се извърши най-малко това, което е записано в Договора - българите да влязат в Конституцията, с цел да могат да заемат държавни длъжности – от президентството, през държавното управление, през министерствата. " Като не са конституционно приет народ, не са държавнотворен народ, те нямат тези права (б.р. – българите). На второ място – да могат свободно да провеждат публичните си изяви, да издават печатни творби ", добави гостът.

Проф. Митев е заключи, че би трябвало да се стремим да заобикаляме конфликтно говорене от наша страна, само че в това време изрично би трябвало да настояваме да се спре езикът на омразата, да се преработят учебниците с всичките фалшификации, които са вътре и да се откри взаимно преференциален жанр на другарство.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР