Не знаете какво са наистина вкусни гевречета, докато не опитате

...
Не знаете какво са наистина вкусни гевречета, докато не опитате
Коментари Харесай

Козуначени гевречета с маково семе

Не знаете какво са в действителност вкусни гевречета, до момента в който не опитате тези гевречета с маково семе

Необходими Продукти

● брашно - 600 г
● яйца - 2 бр.
● белтъци - 1 бр.
● прясно мляко - 220 мл
● захар - 130 г
● квас - 10 г /суха/
● масло - 70 г
● олио - 30 мл
● сол - 1 - 2 щипки
● ванилия - 2 прахчета

още


● жълтъци - 1 бр за намазване
● прясно мляко - 1 с.л.
● маково семе - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Пресейте 500 г от брашното дружно със сухата квас в дълбока купа.

Разбийте яйцата и белтъка дружно със захарта с вилица или с тел и ги прибавете към брашното. Прибавете затопленото мляко, а след това щипка сол и ванилията.

Разтопете маслото, само че да не е горещо, като по малко прибавяйте към сместа, обирайки последователно от брашното, като разбърквате сместа с пръсти в една посока.

Замесете меко тесто, прехвърлете го на плота и го доомесете до безпрепятствено, като прибавяте по малко на стадии от останалото брашно и по малко от олиото, до момента в който спре да лепне.

Сложете тестото в купа намазана с олио, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса към 50-60 минути, до момента в който тестото удвои размера си.

Премесете втасалото тесто върху плота намазан с олио и по-късно го разделете на две елементи. Всяка част разделете на 6 елементи или общо 12 елементи, които оформете като топчета, без да ги валяте в длани, а просто разтегляйте с пръсти и подпъхвайте изпод от тестото до формиране на хубаво топче..

Всяко топче разтеглете като дълъг фитил 30-40 см. Завържете фитила, а стърчащите два края пресучете като въже и оформете като геврече.

Подреждат се върху хартия за печене. Аз ги сложих в огромната тава 9 броя.

ЗАБЕЛЕЖКА: Останаха ми три топчета. Тях ги сложих в 3 формички за мъфини. Всяко топче разделих по на 3 дребни топченца с величина на дребен орех.

Във всяко малко топче сложих по едно кубче шоколад за готвене. Така завършени, сложих в една мъфинова чашка по три топчета едно до друго.

Мъфиновите чашки сложих всред гевреците, с цел да изпека всичко дружно.

Покрити с фолио, още веднъж се изчакват да втасат за към 30-40 минути.

Намажете гевречетата с жълтък, разбъркан с лъжица прясно мляко. Отгоре поръсете с кристална захар и маково семе. Изпечете козуначените гевречета в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване за 15 минути.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР