„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват

...
„Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Появяват
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Не вярвам, че Омикрон ще сложи край на пандемията, нови варианти се появяват непрекъснато

„ Не имам вяра, че " Омикрон " ще постави завършек на пандемията. Появяват се нови разновидности на вируса непрестанно. Мутацията на вируса е естествен биологичен развой. На всички вирус – освен на този. Ще има още доста други разновидности. Въпросът не е в това дали ще изчезне пандемията с " Омикрона ", а с това, какви ограничения ще се подхващат. В момента една от тази ограничения е имунизацията”. Това съобщи пред Нова тв aкад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

Той беше безапелационен, че бустерната доза подтиква производството на антитела. „ Не мога да си показва обаче, че непрестанно ще си вършим бустерна доза. Трябва да имаме имунизационна политика, сходна на тази против грип. Както всяка година СЗО дефинира какви са циркулиращите варианти – по този начин би трябвало да има и ваксина против COVID-19, която да се слага един път годишно, съгласно настоящите разновидности. Данните, които имаме до момента демонстрират, че имунитетът след ваксина трае сред 8 и 10 месеца”.

По думите му колкото повече имунизирани хора има, толкоз по-малко разновидности ще има. „ Трябва да има най-малко 80 % ваксинирано население в световен мащаб, с цел да можем да кажем, че сме се справили. Разработват се непрестанно ваксини, които да противодействат на циркулиращите сега разновидности. Но даже и актуалните ваксини пазят задоволително от тежко протичане на вируса. Няма никакво подозрение, че настоящите ваксини защищават и от " Омикрон”, акцентира той.

„ Прекаляването с антибиотици носи голям риск. Опитваме се да убедим освен хората, само че и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е рисково. Ще стигнем до миг, в който ще има такава устойчивост към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, уточни ученият.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР