Не всички животни, засегнати от унищожителните пожари в Австралия, могат

...
Не всички животни, засегнати от унищожителните пожари в Австралия, могат
Коментари Харесай

Австралия в пламъци: Ще има ли живот след огнения ад?

Не всички животни, наранени от унищожителните пожари в Австралия, могат да бъдат избавени. Понякога е физически невероятно да пренасяме огромните екземпляри до центровете, където да бъдат лекувани, което постанова тяхното евтаназиране – това е най-хуманната постъпка, настояват доброволци, участващи в акциите по предпазването на австралийската фауна.
Снимка: Reuters
Някои специалисти даже се съмняват дали част от животните ще могат да се възпроизвеждат в бъдеще, тъй като са недохранени и немощни. Именно това постанова те да бъдат сложени на системи за няколко седмици.

Към момента горските пожари на континента са опустошили над 7,3 млн. хка, главно шубраци, гори, национални паркове – дом на неповторимата австралийска фауна.
Леонардо ди Каприо подарява 3 млн. $ за битка с горските пожари в Австралия Холивудският артист ще подкрепи локални организации, които се борят с огнената рецесия на континента
Според неофициална статистика на еколози минимум половин милиард животни са наранени, като милиони от тях са изгубили живота си. Числата включват птици, влечуги и бозайници, само че изключват прилепи, инсекти и жаби. Това значи, че броят най-вероятно е в пъти по-голям, написа Си Ен Ен.

Брад Флийт е един от фотографите, снимали една от най-изразителните фотоси от пожарите. На нея се вижда обгоряло тяло на кенгуру върху телена ограда.



„ Сцената беше злокобна и сърцераздирателна. Всичко беше умерено, изсъхнало и горещо. Нямаше огън. Нямаше придвижване. Кенгуруто изглеждаше замръзнало във времето; като че ли вулкан беше изригнал и след него е минал пожар. Не се чуваха птици и нямаше различен живот на хоризонта. Понякога можеше да помиришеш умрелите животни. Изглеждаше, че гибелта е била мигновена, само че действителността е, че не знаеш какъв брой време животното е бягало от огъня, преди да го застигне. Не знаеш какъв брой време се е опитвало да прескочи оградата “, написа той в „ Инстаграм “.
Снимка: Reuters
Други животни, чиито контузии са несъвместими с живота, биват умъртвявани.

„ Сънувам кошмари. Ветеринар съм от 40 години и не мога да привикна с това “, споделя Крис Бартън, след следващото евтаназирано кенгуру.
2019 година е била най-топлата и суха в Австралия Валежите на континента са били с 40% по-малко от нормалното
Очаква се значителни дъждове в Австралия да завалят чак през април. Въпреки това вяра за хабитатите и неговите жителите има. Щом паднат дъждовете евкалиптовите гори, където се хранят и живеят коалите, ще бъдат възобновени.

Освен това пепелта от огъня ще подхрани семената в почвата, а зеленината ще бъде естествено възобновена. Именно по тази причина и доброволците, и еколозите се приготвят за това.
Снимка: Reuters
„ Вашингтон пост “ оповестява не за половин, а за цялостен 1 милиарда наранени животни. В броя са включени гъби, земноводни, бактерии и микроорганизми – извънредно значими за поддържането на екосистемите.

„ Дори и да оцелеят обособени животни, в случай че техният хабитат изчезне – няма никакво значение за тях. Те ще умрат по този начин или другояче “, твърди Ману Саундърс от университета New England в Армидейл.
Снимка: Reuters
Въпреки това изданието също не крие своите очаквания за континента. В материал се показва, че обичаните и ценени от мнозина коали и кенгура няма да влязат в листата с изчезналите животни, като се акцентира, че по-необичайните и рядко срещани типове са застрашени.

С дребни шансове за възобновяване на популациите е, да вземем за пример, какадуто, което живее на остров Кенгуру и се храни със семена на дървета, които към този момент са изгорели.
Фалшивите вести не пожалиха и горските пожари в Австралия Шокиращи, само че фактологически погрешни карти и изображения обикалят мрежата
Според информацията сред 20% и 30% от насекомите на Австралия са познати на науката. Именно тези животинки построяват половината от биомасата и са значим източник на храна за доста други животни.

Под наблюдаване са и тип пчели (Xylocopa aeratа), оповестена за изчезнала в щатите Виктория и Южна Австралия. Претенциозното насекомо живее на остров Кенгуру и събира цвят от растението банксия. Заради пожарите огромна част от местата, където се намира банксията са изгорели, а неговото цялостно възобновяване лишава цели 30 години.
Снимка: Reuters
Освен това управляващи и фермери плануват минимум 100 хиляди броя добитък да загине, преди да бъде изгасен последния пламък.

Лоши вести съпътстват и летящите лисици – тип прилепи, също населяващи главно Австралия. Само за седмица са починали към 90 екземпляра. Освен това по-възрастните изоставят дребните си, тъй като не могат да създават мляко поради недохранване.
Снимка: Reuters
Би Би Си написа, че десетки животни се нуждаят или към този момент са били осиновени. А това кара доброволци от всички краища на света да оказват помощ с каквото могат. Британското издание споделя за семейство от Сингапур, което плете разнообразни дрешки за дребните животинки.



Въпреки благосклонностите и доброволците, гасенето на пожари изисква и финансиране. Освен това страната би трябвало да се оправи и с всяко потърпевшо застраховано имущество.
Снимка: Voa News - Screenshot
„ Войс ъф Америка “ написа, че съгласно Застрахователния съвет на страната предстоящите изплащания за вреди надвишават 700 млн. австралийски $.

В същото време министър председателят Скот Морисън съобщи, че държавното управление отпуска спомагателни 2 милиарда австралийски $ за възобновяване на засегнатите райони, с изключение на десетките милиони, които към този момент отпусна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР