Не всички дървета са еднакви, поне не в очите на

...
Не всички дървета са еднакви, поне не в очите на
Коментари Харесай

Отмъщението на буковите дървета! Предсказват ли екокатастрофа?

Не всички дървета са идентични, най-малко не в очите на човечеството. С течение на годините, защото човешките потребности доведоха до развиването на дърводобивната индустрия, някои дървета бяха подценени в интерес на стопански по-полезни типове. Може би най-пренебрегнатият дървесен тип е буковото дърво – колос измежду растителния свят, който от дълго време е недолюбван от производителите на мебели и подови настилки, които избират по-икономически преференциалните клен и бреза.

Според първо по рода си 30-годишно проучване на Университета в Мейн и университета Пърдю оповестено в Journal of Applied Ecology, пренебрежението към буковите дървета е довело до извънредно чудноват дисбаланс във фауната на Северна Америка до степен, която може да докара до непредвидени последици

Проучването, което е проследило моделите на напредък на дърветата в североизточните елементи на Съединени американски щати и югоизточна Канада, сподели, че буковите дървета стават все по-разпространени благодарение на измененията в температурата, провокирани от климатичните промени.

Учените не са сигурни какво тъкмо води до неочакван взрив на букови дървета.

 Дърводобив

На този въпрос няма елементарен отговор. Има доста хора, които блъскат главите си в опит да дадат пояснение, споделя Аарон Вайцител, лекар по физика в университета в Мейн, професор по биометрични данни и моделиране на горите и съавтор на проучването.

Бъдещите условия на околната среда наподобява са в интерес на бука и той ще става все по-разпространен, като това може докара до неестествено измиране на доста други растителни типове. То няма да е породено от естествената еволюция, а от климатичните промени, за които сме отговорни ние, хората, споделя още докторът.

Анализирайки данните за състава на горите, събрани от Службата по горите на Съединени американски щати сред 1983 и 2014 година в Мейн, Ню Хемпшир, Ню Йорк и Върмонт, откривателите забелязали забележителна смяна в каузи на дърветата, съставляващи горите в този район. Те са били формирани еднообразно от американски бук, клен и бреза. Сега броят на захарния клен, аления клен и брезите е намалял, до момента в който броят на американския бук (Fagus grandifolia) се е нараснал.

Единственото пояснение на тази смяна, което оферират откривателите, е, че по-високата температура и превалявания в района, породени от изменението на климата, имат нещо общо, споделя още лекар Вайцител.

 Букова гора

Ясно забележимата смяна в състава на типовете в горите на бук-клен-бреза в североизточната част на Съединени американски щати е развой с несигурни последствия за бъдещата конструкция и действие на екосистемите в района, се споделя в заключението на научното проучване.

Новопридобитото преобладаващо състояние на американския бук ще се отрази значително на дървообработващата индустрия, считат специалистите. Много по-страшна обаче е опцията за всеобщото разпространяване на букова болест. Тя убива младите букови дървета, които на собствен ред се заменят с по-нови, по-млади букове, които също се поддават на същата болест. Това евентуално води до основаването на мъртви зони в горите и даже тяхното цялостно изгубване заради преобладаващото наличие на този дървесен тип. Това към този момент може да докара до същинска екологична злополука в проучвания регион.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР