Не всички членове на делегацията на руския министър на външните

...
Не всички членове на делегацията на руския министър на външните
Коментари Харесай

Не се предвижда двустранна среща между Мария Габриел и Сергей Лавров в Скопие

Не всички членове на делегацията на съветския министър на външните работи Сергей Лавров са получили позволение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие, която стартира на следващия ден. Това сподели министърът на външните работи Мария Габриел на влизане на съвещанието на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел, съобщи.

" София в никакъв случай не би си разрешила да даде позволение за прехвръкване през въздушното пространство, в случай че нямаме ясна визия за състава на делегацията. Затова, като се изключи че разрешението е краткотрайно, тъкмо за задачата на срещата, също толкоз беше значимо да имаме цялостен лист с делегацията и ясно сме споделили, че когато в листата има човек, който е включен в санкционните описи на Европейски Съюз, той няма право да пътува.

И това сме и създали. Фактът, че господин Лавров може да пътува, е обвързван с изключенията, които на него са дадени, бивайки в листата за интернационалните конгреси, да може да взе участие. Затова и продължителността на това изключение е доста ясно дефинирана - от три часа за съвещанието до 72 часа. "

На въпрос, дали в делегацията на Лавров е имало лица от санкционния лист на Европейски Съюз, вицепремиерът и външен министър отговори: " Делегацията е многочислена, само че, вижте, това е формат, който всяка една от страните взема решение. Аз също съм с доста огромна делегация в Скопие и считам, че сериозността на съвещанието демонстрира, че и екипите откъм гърба са мобилизирани. "

На въпрос на БНР дали тя самата ще организира в Скопие двустранна среща с министър Лавров и какво би му споделила, Габриел отвърна: " Но по какъв начин може да ми задавате този въпрос, мисля, че отговорът ми е доста явен, тъй като България е членка на Европейския съюз и има доста ясно признато държание и метод, по който се отнасяме към такива срещи. И аз считам да застана твърдо зад него, както го върша от ден първи, откогато съм външен министър ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР