Не винаги е необходимо веднага да изхвърлите храната с изтекъл

...
Не винаги е необходимо веднага да изхвърлите храната с изтекъл
Коментари Харесай

10 храни, които могат да се консумират след изтичане на срока на годност

Не постоянно е належащо незабавно да изхвърлите храната с изминал период на валидност. Много е значимо да четете и разберете етикета и да съхранявате вярно храната.

Отваряйки хладилника, нееднократно разбираме, че е изминал срокът на валидност на пакетираната храна и се чудим дали можем да я консумираме по този начин или да я изхвърлим?

Всъщност, както всички специалисти удостоверяват, че срокът на валидност, посочен на опаковката на продуктите, е единствено характерност на стоката.

При приключването на периода на валидност на някои храни, може да се стигне до загубата на избрани вкусови качества, само че не постоянно е належащо храната незабавно да се изхвърли. Очевидно доста зависи от типа на храната и метода, по който е съхранявана, тъй че в множеството случаи би трябвало тъкмо да прочетете етикета и да обърнете внимание, когато отворите продукта, с цел да го ревизирате.

Както към този момент беше казано, първото нещо, което би трябвало да потърсите, е надписът за периода на валидност на опаковката. Ако се оповестява единствено за периода на валидност, е по-добре да не ядете продукта след тази дата, в случай че пък е написано " да се употребява за предпочитане в границите на ", е доста евентуално храната да е изцяло добра за ястие.

Очевидно би трябвало да се избира да се ядат характерни артикули /сухи/, които не демонстрират признаци на разграждане и които са добре непокътнати, до момента в който по този начин наречените „ пресни храни “ би трябвало да се заобикалят (ако са изтекли).

В идващите редове може да видите които са 10-те храни, които умерено могат да се употребяват и след приключване на посочения период на валидност.

1 - Опаковани картофени чипсове. Въпреки че не са доста здравословни, датата на предпазване се удължава доста, с помощта на изобилното съществуване на сол.

2 - Шоколад. За тази сладка храна количеството захар подсигурява нейното опазване.

3 - Кетчуп. Това е един от продуктите, при които при вярно предпазване, може да се употребява даже една година след приключване на периода на валидност, в случай че се съхранява на хладно и изсъхнало място.

4 - Кисело мляко. По принцип може да е годно до шест седмици след приключване на периода на валидност, просто внимавайте за съществуването на плесен, когато го отворите.

5 - Твърдо или подправено сирене. Това е един от тези артикули, на които в никакъв случай не им изтича периода на валидност. За сметка на това, меките сирена би трябвало да бъдат строго избягвани (ако са с изтекък период на годност).

6 - Мляко. С млякото би трябвало да бъдете доста деликатни, просто погледнете: в случай че стартира да мирише зле и се сгъсти, то не може да се употребява.

7 - Яйца. Бъдете доста деликатни. За да разберете дали те са годни, просто би трябвало да ги потопите в купа с вода: в случай че те плуват, евентуално има газ и бактерии вътре в тях, а по-късно е по-добре да ги изхвърлите. Напротив, в случай че те потънат, евентуално са към момента положителни.

8 - Хляб. Можете умерено да го консумирате, даже и да е стар, стига да не е развил никакви плесени.

9 - Ориз. Както и тестените произведения, неговата консумация може да продължи месеци след приключване на периода на валидност.

10 - Плодове и зеленчуци. Просто би трябвало да ги разгледате: в случай че няма плесен, прекалено изсъхване или смяна на цвета, тогава те могат да бъдат безвредно изядени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР