Не виждам проблем да бъдат ограничени правомощията на служебните правителства,

...
Не виждам проблем да бъдат ограничени правомощията на служебните правителства,
Коментари Харесай

Радев: Не е проблем да се ограничат правомощията на служебните правителства

Не виждам проблем да бъдат лимитирани пълномощията на служебните държавни управления, стига постоянните да си правят работата и да не завещават тежки рецесии и нерешени проблеми на служебните кабинети. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за концепцията, показана от втората парламентарна група в Народното събрание, за преосмисляне и ограничение на функционалностите на служебните държавни управления.

Държавният глава уточни, че вместо постоянните държавни управления да извършват отговорностите си, служебният кабинет е трябвало да приготви законопроектите по Плана за възобновяване и резистентност, за правосъдната промяна, както и началния отчет, обвързван с присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване. Служебното държавно управление съумя да реши и стратегически за България въпроси, акцентира Румен Радев, като даде образец с организирането на транспарантни и обективни търгове за доставка на газ, вместо сделките по телефон, направени от предходните ръководещи. „ Не направиха нищо – нито за интерконектора, нито за реализиране на договорености за слотове за полутечен газ. Служебното държавно управление контракти и слотове, потенциал, както и свободен достъп до газопреносните мрежи на Гърция и на Турция за десетилетия напред “, посочи още президентът и попита: „ Кое постоянно държавно управление съумя да работи по този начин, че „ Лукойл “ да се записва най-накрая в България и да си заплаща налозите в България? “

Диалогът в последните дни сред магистрати и политически партии хвърля сянка върху правилата на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието у жителите, съобщи още президентът. Помолен за коментар на протичащото се в прокуратурата, Румен Радев напомни непромененото си през годините мнение, че съществува политическа интервенция в работата на прокуратурата и правосъдната власт. Парламентът от дълго време трябваше да реши въпроса с изтеклите мандати на част от членовете във Висшия правосъден съвет, уточни президентът и добави, че това повдига въпроса дали някой в Народното събрание няма интерес от всичко протичащо сега. След всичко, което излезе нескрито и за политическите вмешателства, и за податливостта на членовете на Висш съдебен съвет на тези вмешателства, те би трябвало да покажат самостоятелност, послушание и следване само на закона и на правилата, открити от правосъдната власт, сподели президентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР