Не виждам никакво основание за стартиране на процедура за избор

...
Не виждам никакво основание за стартиране на процедура за избор
Коментари Харесай

Правосъдният министър не вижда основание за стартиране на избор на нов главен прокурор

Не виждам никакво съображение за пускане на процедура за избор на нов основен прокурор, разгласи министърът на правораздаването Атанас Славов пред публицисти. По-рано през днешния ден Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) излезе с предложение Пленумът на Висш съдебен съвет да открие процедура за избор на основен прокурор. Колегията предлага още Пленумът да одобри времеви график за осъществяване на процедурата по избора. Точката ще бъде импортирана за разглеждане на съвещанието на Висш съдебен съвет на следващия ден. Точно седмица по-рано Висш съдебен съвет утвърди Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ функционалността основен прокурор, а адвокати обясниха, че процедурата за избор на нов основен прокурор би трябвало да стартира в седемдневен период.

Според Славов обаче седемдневният период, избран в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) за започване на избор след освобождението на основния прокурор, е инструктивен, а не наложителен.

“Заявена е упоритост и ангажимент за осъществяване на конституционна промяна и до седмица-две ще има план за промени в конституцията, който се отнася до основния прокурор, неговата функционалност и пълномощия в правосъдната власт. Така че  би трябвало да има ново устройство на правосъдната власт ”, съобщи Славов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР