Не търся слава, искам да се отвори дискусия за правата

...
Не търся слава, искам да се отвори дискусия за правата
Коментари Харесай

Иван Деспов, арестувал пиян шофьор в Пловдив: Ако няма срам,...

Не диря популярност, желая да се отвори полемика за правата на жителите да се намесват при потребност до идването на полицията

Иван Деспов е на 26 години. Роден е и живее в Черноморец. Завършил е логика на психиката в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и това е връзката му с Пловдив. Той е млад и извънредно деен човек, ненавижда да бездейства и постоянно си намира работа, идея или занятие, с което да се захване. Има личен обществен бранд, ориентиран към младежи. Има богат опит като управител. Извън всичко, с което се занимава, Иван прави и дървена настолна игра, която назовава “Lastichе “. Става известен в медиите преди години със случката „ пушещия машинист “. Тогава се връща от работа и снима машинист, който пуши, до момента в който кара и работи. Случаят, както и този с гражданския арест преди броени дни, закупи необятен отзив и разсъни необятна полемика за трудовия ден на ватманите и изискванията, в които работят.

„ Марица “ потърси Иван, с цел да опише за осъществения от него цивилен арест в Пловдив, както и да показа мнението си по въпроса до каква степен, по кое време може и би трябвало ли да се намесваме, в случай че станем очевидци на закононарушение - минало, моментно или идно.

Към 20 часа на 19 юни 60-годишен пийнал водач на „ Голф “ удря спрял джип на пешеходна пътека на бул. „ Васил Априлов “. След удара еърбегът се издува. Иван стопира със своя автомобил, с цел да види какво се случва. Почерпеният зад кормилото го разбутва и още веднъж потегля, бягайки от мястото на случая. Младежът потегля след него. Изпреварва го, пуска на спешни и понижа скоростта. " Първата ми мисъл беше не че е пийнал и желае да избяга, а че е в потрес. След като ме заобиколи, към този момент му се отвори вратата, деформирана от удара преди този момент, и продължи с форсиран На мен ми стана ясно, че напълно умишлено си бяга ", сподели пред " Марица " Иван. След това пияният слиза от колата и продължава да бяга. Деспов го настига, поваля го на тревата и го приканва да изчакат дружно идването на органите на реда. Шофьорът обаче се съпротивлява и се стига до въпросния цивилен арест. Полицията идва и води несъответстващия 60-годишен мъж.

Случаят с гражданския арест в Пловдив разпали обществените мрежи, стана и съществена тематика в медиите. Отвори се и необятна полемика за това до каква степен се разгръщат гражданските пълномощия за задържане на човек, направил или канещ се да извърши закононарушение.

" Темата е извънредно деликатна и многостранна. Тук може да се засегне, първо, пасивността на жителите при сходни прояви. Когато видят сходно нещо, те споделят: Не е моя работа; Ще пристигна линейка; Полиция да го търси след това, и така нататък Предвид, че ставаше въпрос за злополука, никой не отиде до колата да види какво се случва. Друго, което може да се засегне, е, в случай че се намесваме, дали сме готови за това. Помните при случая с Милен Цветков какво се случи. Точно това, че го издърпаха от колата, може да се е оказало съдбовното. Т.е., хората даже и да се спуснат да оказват помощ при една такава тежка злополука, те не са готови. Така че хем би трябвало да сме дейни, само че като сме дейни, да сме добре готови. Ако става въпрос за гражданския арест, би трябвало да е ясно, че не може да забележим даден извършител и незабавно да му скочим и да го бием.

Трябва да го задържим и то по опция без никакво принуждение, тъй като не сме ние действително тези, които би трябвало да отсъждаме какво наказване да получи. В моя случай аз го повалих на трева. Изчаках го да пресече паркинга, тъй като, в случай че го съборя там, може да се нарани и по-късно да ме съди. Повалих го с подобаваща техника и след това го задържах. Прибирайки се в родния си град Черноморец, другари ме питаха: " Би ли го? ". Отговорих им: Защо да го удрям? Ако знаеш по какъв начин да му причиниш физически дискомфорт, който да го усеща при най-малкото придвижване ", разяснява Иван Деспов.

По думите му, въпросът с гражданските арести е много комплициран. " На пръв взор наподобява доста просто. Виждаме някой да бяга, ритаме го, понатупаме го и чакаме полиция. Да, само че три дни ме викаха в районното за доуточнения.

На въпрос да се намесват ли жителите при сходни случки и да имат ли дейна гражданска позиция Иван отговори: " Със сигурност да се намесват и да не ги е боязън, че има опция да влязат в съда. Мен ме питаха дали не ме е боязън, че може да ми бъде повдигнато обвиняване. Отговорих: Ако няма позор, да ме съди! Даде се задоволително отзив на случая, не диря популярност или пък да се акцентирам. Идеята е да се отвори полемика по тематиката за правата на жителите да се намесват при потребност до идването на полицията ", уточни той. Иван даде образец с домашното принуждение. " Ако чуете скандал, кряскане, чупене, вик за помощ от съседите? Идеята не е да се въвличам в абсурда на една двойка и надали не да взема страна, а по-скоро да предотвратя това, че в един миг на афект могат съществено да си навредят. Караници има във всяко семейство, само че значимото е да не ескалират. Когато виждаме, че става въпрос за систематичен тормоз, по какъв начин да реагираме? Влизайки в къщата на съседа, това ще се пояснява като влизане с щурм. Само правоохранителните органи могат да влизат по сигнал или преценка за заплаха. Но в случай че ти си съседът, нямаш право да влизаш. Виждайки един да бие различен, разумно е да приложиш някакъв тип мощ. Но до каква степен можеш да навредиш на индивида, който е опасност? ", запита Иван.

Въпросите остават отворени както за хората, по този начин и за българското законодателство, където тематиките с гражданските арести и неизбежната защита би следвало да са изяснени кристално ясно, а не тълкувателно.

Адв. Стефан Левашки: Гражданският арест е вървене по тъничък лед



Стефан Левашки е приключил Юридическия факултет на Софийския университет. От 1992 година работи поредно като стажант-съдия, юрист в Община Пловдив, по-късно продължава като младши арбитър в Окръжен съд и арбитър в Районен съд - Пловдив. От края на 1995 година е юрист в Адвокатска гилдия - Пловдив. Бивш ръководител на Адвокатска гилдия - Пловдив.

“Законът разрешава осъществяването на цивилен арест. Имаш право да възпреш някого, който е направил закононарушение и се кани да избяга. Но би трябвало да го задържиш по подобен метод, че да не унижаваш достойнството и достолепието му. Необходимо е ограниченията, които предприемаш по отношение на арестувания, да не са прекомерни и да не предизвикват по-големи вреди от тези, които се предотвратяват с дейностите си.” Така адв. Стефан Левашки разяснява правото на жителите да се трансфорат в служители на реда за няколко минути и да " арестуват ".

По думите му, осъществяването на цивилен арест е вървене по тъничък лед. „ Аз не съм от феновете нито на огромните последователи на неизбежната защита, нито на този вид арести, тъй като границата е доста тънка. Опасно е да не я преминеш, стараейки се да извършиш нещо потребно за обществото. Помните случая в Америка с Джордж Флойд и хватката, която не докара до нищо положително. Подпалиха цялата страна с митинги. Много е релативно. Преди години в Перущица имаше случай, при който мъж беше влезнал в градина, с цел да си набере няколко ябълки, а притежателят го простреля “, разяснява Левашки.

Според него преекспонирането на гражданските арести може да докара до противоположен резултат. „ Опасно е, в случай че се преекспонират доста в обществото и хората решат, че имат задоволително права. Съдебната процедура е спорна в това отношение. Трябва както при неизбежната защита, по този начин и тук нещата да са в някакви рамки. Пак споделям, по принцип гражданските арести са позволени и законни, само че въпреки всичко има задоволително полиция и защита, които да си правят работата. Сега, в случай че видиш джебчийка в магазина да краде, можеш да я хванеш за ръката и да я задържиш до идването на защитата на обекта или полицията. Но в случай че проснеш някой на улицата и му прилагаш напън половин час, до момента в който дойдат чиновниците на реда, не се знае какво може да се случи на арестувания. Може да има болести, да му навредиш. Много е внимателно “, уточни адв. Левашки. Той разяснява последния случай на цивилен арест в Пловдив, който получи необятен медиен и обществен отзив. „ Не знам до каква степен е окуражителен този цивилен арест с пияния водач. В последна сметка става въпрос за 60-годишен човек, който не е умъртвил никого и не е направил тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона “, сподели Левашки. Той уточни, че човек, който е в ролята на арестуван от жители, би имал право да заведе иск, в случай че му е приложено принуждение. „ Това ще е въпрос на доказване и решение на съда. Но значимо е вредите, които предотвратяваш, да са по-малки от тези, които причиняваш “, акцентира юристът.

Адв. Левашки е на мнение, че е добре обществото да бъде по-активно и да се намесва при неправда или принуждение, само че с мярка и добра преценка. „ Невинаги се намират задоволително дейни и физически здрави хора, които да създадат това, пък и не знаеш този човек против теб какъв брой е нападателен и какво може да ти сервира “, добави той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР