Не стартира роцесът срещу президента на Република Сръбска Милорад Додик

...
Не стартира роцесът срещу президента на Република Сръбска Милорад Додик
Коментари Харесай

Отложиха процеса срещу Додик за неподчинение на Върховния представител

Не започва роцесът против президента на Република Сръбска Милорад Додик и изпълняващия длъжността шеф на формалния делегат на районен съд Милош Лукич за несъблюдение на решенията на Върховния представител , интернационален делегат, който следи мира в страната . Той трябваше да стартира в сряда  в съда на Босна и Херцеговина, само че беше беше отсрочено.

Защитата на Додик и Лукич желаеха отсрочване на процеса и оповестиха обжалване.

Те обявиха, че са длъжни да реагират и че са поискали прекачване на юрисдикцията към правосъдната система на равнище област , само че това искане е отхвърлено и че имат право на обжалване.

Както обявиха, те считат, че не са налице изискванията за започване на главния развой.

След чуването Додик съобщи, че чуването не е почнало, защото Съдът на Босна и Херцеговина (БиХ) е отхвърлил настояването на отбраната за прекачване на производството към Основния съд в Баня Лука. Защитата има период от три дни да подаде тъжба, като през този интервал не може да стартира основното правосъдно разследване.

" Това е на първо място политически развой, подбуден от обстоятелството, че фиктивен чужденец официално постанова някакви решения и трансформира законите, което е офанзива против БиХ и нейния суверенитет. Това потвърждава слабостите на системата, т.е. БиХ, а не моя неточност или виновност на Лукич. Що се отнася до днешното съвещание, то даже не стартира, защото моята отбрана подаде молба за пренасяне на процеса от тук в Банялука и съдът взе решение да не я одобри, само че имаме три дни за обжалване. Ето за какво даже не можеше да стартира чуване, тъй като това би означавало, че единствено нашето апелативно произвеждане и решението на Апелативния съвет на съда на Босна и Херцеговина са предубедени ", сподели Додик, откакто напусна съда.

Той също по този начин съобщи, че " имат доказателства, че представители на посолството на Съединени американски щати в Босна и Херцеговина посещават прокуратурата на Босна и Херцеговина и оферират посоката, в която да вървят делата ".

" Огромната взаимозависимост от висшия представител не носи нищо положително нито на Босна и Херцеговина, нито на никого. Американски представители посещават прокуратурата и дават оферти какво би трябвало да се направи. Имаме доказателства за това ", сподели Додик.

Прокуратурата възрази против предлагането за отсрочване на съвещанието, а съдията сподели, че това зависи от решението на Апелативната гилдия.

Защитата на Лукич сподели, че не им е връчено нищо, с цел да дадат показания и че без тях процесът не може да стартира.

Пред постройката на съда на Босна и Херцеговина, в навечерието на оповестения старт на процеса, се събраха представители на Организацията на ветераните на Република Сръбска, Републиканската организация на фамилиите на пленени и убити бойци и изчезнали цивилни, Асоциацията на лишените от независимост и други.

Освен представители на организации на ветераните, пред съда на Босна и Херцеговина има и публични лица от Република Сръбска , в това число членът на президентството на БиХ Желка Цвянович и министър-председателят на районен съд Радован Вишкович.
 Додик отхвърли да пледира за непокорство на Върховния представител
Додик отхвърли да пледира за непокорство на Върховния представител

След чуването Додик сподели пред кореспонденти, че не може да разбере обвинителния акт.

През октомври Съдът на Босна и Херцеговина означи, че те не се признават за отговорни, защото и двамата са споделили на съвещанието, че не схващат обвинителния акт за закононарушението несъблюдение на решенията на висшия представител.

Както се показва в обвинителния акт, Додик и Лукич от 1 до 9 юли тази година знаейки, че висшият представител Кристиян Шмит е взел решение, предотвратяващо влизането в действие на Закона за несъблюдение на решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина,  са подхванали публични дейности за продължение на законодателната процедура.
 Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското съглашение
Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското съглашение

Той предизвести Сърбия и Хърватия да не се месят в делата на Босна и Херцеговина

Кристиан Шмид, пратеникът на интернационалния мир в Босна, претрупан с гражданското използване на Дейтънските съглашения, сподели, че сепаратистките политики на Додик са основно предизвикателство за политическото споразумяване в нестабилната балканска страна.

Шмид промени наказателния кодекс на Босна, с цел да планува наказателно гонене на тези, за които се счита, че нападат босненските държавни институции.

Съгласно поправките всеки чиновник в Босна, който не извърши решение на интернационалния висш представител или го попречва по някакъв метод, може да бъде наказан на затвор до пет години.

Съгласно наредбите на Дейтънското съглашение, офисът на интернационалния висш представител, който следи осъществяването на контракта, беше претрупан с пълномощия да постанова закони и да уволнява чиновници, считани за възпрепятстващи мира.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР