Не спирайте да ни поддържате. Бъдете на улицата. Аз съм

...
Не спирайте да ни поддържате. Бъдете на улицата. Аз съм
Коментари Харесай

Украинската журналистка Леся Красун: Не спирайте да ни поддържате

" Не спирайте да ни поддържате. Бъдете на улицата. Аз съм интернационален редактор в малкия екран. И в този момент сега върша репортаж, видео за това по какъв начин в София е имало митинг в поддръжка на Украйна. Много ви благодаря! Но, в случай че мога по този начин да кажа, че в случай че ние не пропуснем тези войски по-нататък, и за вас може би ще бъде малко по-безопасно ". 

Това сподели пред БНР украинската журналистка Леся Красун и описа :

" Нощта беше безсънна. Никой не е спал. Но ни споделиха да не пускаме лампите. Навсякъде е по този начин. Тъмно е в къщи, офисите. Примерно, спуснали сме щорите, с цел да не се вижда. Чухме някакви гърмежи в Киев. Разбрахме, че има снаряд, който е паднал в жилищен регион. По последни данни нямаме информация за починали. Обаче имаме ранени- към осем души. Други хора прекараха нощта в метрото. Като леговище метрото е отворено към този момент. Някои използваха мазетата на домовете, където живеят. В моя вид имаше опция да бъда в мазето на моя дом или в близкото учебно заведение. Обаче аз си останах в жилището. Единственото, което върших, е да не съм покрай прозорците. В Киев има електричество, вода има. Но магазините и аптеките към този момент са затворени. Няма по какъв начин да намерим и бензин. В банкоматите към този момент няма пари. Хората, които желаят да се изнесат от града, просто във всички направления попадат в тапи. И стоят в тези огромни тапи. 

Аз имам две деца. Изпратих ги отвън Киев още през вчерашния ден. Съпругът ми ги закара. Но ми споделиха, че 80 километра са ги минали за четири часа. И това смятам, че е много добър резултат поради обстановката. Едни други мои познати потеглиха към Лвов. И до този миг не са пристигнали. Иначе, за съпоставяне, до Лвов може да се стигне за към четири часа. В Киев аз останах, тъй като съм на работа. В 7:00 часа завърши този полицейски час. И към този момент съм на работа. Но понякога има такива сигнали за въздушна паника. От сутринта, откогато съм на работа, такива сигнали имаше към четири. Знаете аз се укривам в както всички сътрудници режисьори. Не мога да кажа че настроението по принцип е доста тъжно или печално. Когато бяхме в мазето, дори си пеехме песни, грижехме се един за различен. Предлагахме си храна, вода…Но знаете ли, в такива случаи обстановката в никакъв случай не е предвидима. Сирена за въздушна офанзива може да чуете и по време на ефир. И тогава стопираме ефира и се скриваме ".

Вече има данни, че има съветски войски в Киев?

" Има информация че има диверсанти. В Киев са видяни в два региона. Така най-малко знам аз. И там където има, просто хората ги молят да не излизат от домовете си. Обаче в обществените мрежи можем да забележим всякакви видеа на престрелки ".

Леся, боязън ли те е?

" Страшно е. Да, ужасно е. Какво ще се случи по-нататък, нямам визия. Нямам концепция по какъв начин се стигна до цялото това нещо. Просто не е за поверие, че Путин ще тръгне по този път. Виждахме, че обстановката е изострена. Виждахме, че обстановката е комплицирана, Мислехме че ще има някаква обстановка остра. Ще има някакво опълчване на границите, които са с Русия или примерно по границата с окупираните територии. Но в един миг се оказа, че задачата е да дойдат тези войски в Киев. Дори да преминат Киев и да отидат по-нататък. Защото през вчерашния ден имаше обстрели на градове, които са в по- западната част на Украйна. Там, където никой даже не си е представял, че може да се стигне да се случи сходно нещо и да се стреля там ".

Ден за ден я карате, по този начин ли?

" За пет минути напред единствено можем да създадем някакви проекти. Какво ще случи по-нататък няма по какъв начин. Като се чуем сирената, се крием, като премине заплахата, отиваме да работим. Може ли да се пробваме да излезем от Киев, в случай че намерим бензин и заредим колата. Никой обаче не прави такива дълготрайни проекти. Съпругът ми е с здравно обучение. И е евентуално да бъзе извикан в армията ".

Как одобряват обстановката хората. От една страна чуваме по какъв начин Путин споделят, че режимът в Киев е фашистки. От другата страна Европейският съюз поставя наказания и до такава степен.

" Може в Русия да считат, че в Киев има фашистка хунта. Но ръководещите са законно определени. Разбира се, в Украйна може някой да не е дал своя вот тъкмо за тази власт. Друг да е дал своя вот за тази власт. Но това е законно определената власт. Властта, която управлява нашата страна. И е определена. Имаме поддръжката на Съединените щати, на Европа, на НАТО….Но самите киевчани няма да позволен руси руснаците в Киев. Не мога да си показва обстановка, в която идват руснаците, вземат властта в Киев и стартират да ръководят. Населението в този момент е проведено в териториалните сили за защита. Това са такива военизирани структури, които са формирани от доброволци. Жените вървят на медицински курсове. А младежите пък се занимават с това по какъв начин да се бият с ръкопашен пердах. Никой няма да пропусне врага в Киев ".

Интервюто на Добромир Видев с Леся Красун в предаването " Хоризонт за вас "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР