Не сме твърдели, че ББР финансира сделката за ЧЕЗ. Беше

...
Не сме твърдели, че ББР финансира сделката за ЧЕЗ. Беше
Коментари Харесай

Кандидат-собственикът на ЧЕЗ: Няма да има промяна за крайния потребител

Не сме твърдели, че ББР финансира договорката за ЧЕЗ. Беше въпрос, на който трябваше да бъде даден отговор. Така аленият народен представител Таско Ерменков отхвърли, че партията му прави погрешни внушения за договорката за ЧЕЗ.

Каква частна договорка, като страна е чешката страна? Изгоря един бушон в лицето на Теменужка Петкова – изгоря ти, с цел да блестя аз, съобщи Ерменков. Той подсети, че от ноември 2016 година има заем от 116 млн. евро от Европейска банка за възстановяване и развитие (Европейската банка за възобновяване и развитие) и попита дали този заем не става предварително дължим, в случай че българският бизнес на ЧЕЗ не бъде продаден на стратегически вложител ? Припомняме, че към този момент импровизирано договорката за ЧЕЗ се прави оценка на към 315-320 млн. евро.

Пред Нова телевизия националният представител направи къса ретроспекция какво се случвало с ЕРП-тата и по какъв начин били продадени напълно от страната – от 2004 година. Ерменков се оправда, че когато Българска социалистическа партия били в ръководството, то не било с такава настройка, че да се предотврати продажбата на ЕРП-тата. Колкото повече страна в енергетиката, толкоз по-добре, акцентира той.

Ерменков акцентира, че в Българска социалистическа партия няма кавги, а има опция да се обменят отзиви. Той отхвърли при социалистите да има няколко лобита. Партийните проблеми ги обсъждаме на партийните конгреси, не пред медиите, тъй като по този начин се основават проблеми, посочи аленият народен представител. Той прикани да се приказва в този момент за продажбата на ЧЕЗ, а не за думите на Валери Жаблянов за Народния съд, който бил нелегално свален от поста зам.-председател на Народното събрание.

Кандидат-собственикът на ЧЕЗ се пази

Аз съм крайният притежател. Това беше една дълга, доста комплицирана процедура, с доста документи, която беше водена от чешкото държавно управление и по условията на Чехия. Това съобщи Гинка Върбакова, притежател по документи на " Инерком България " ЕАД – компанията, утвърдена от Надзорния съвет на ЧЕЗ в Прага за покупател на българския бизнес на ЕРП-то.

Ако искаше, страната можеше да взе участие в тази процедура, сподели Върбакова. Тя увери, че няма да има промени в структурата на ЧЕЗ, а единствено в основния мениджмънт. Смяната на собствеността не трансформира по никакъв метод услугата, която крайният консуматор използва, както и цената , увери Гинка Върбакова. И отхвърли, че ще има препродажба към трето лице , тъй като, с изключение на всичко друго, щяло да бъде " огромен репутационен риск " за Чехия, в случай че нещо такова се случи - по тази причина имало доста инспекции и поискани гаранции. Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията обаче е уверен, че Върбакова е подставено лице и ще има промяна на благосъстоятелност, в случай че тя стане притежател на ЧЕЗ и по документи.

Върбакова акцентира, че покупката на активите на ЧЕЗ ще стане посредством заем от " интернационална банкова институция " . Според Тихомир Безлов може би става въпрос за италианската банка UniCredit , която има клон и в България. Тя изясни, че било нормална процедура при такава покупка като залог да бъдат давани купуваните активи . А " Инерком България " е особено основана компания за договорката, само че зад нея стояли други компании, които Върбакова има . Тя отхвърли, че в цялата скица има офшорни компании и добави, че е можело " Инерком България " да бъде основана и с 2 лв. уставен капитал по българското законодателство. Компанията има 50 000 лв. капитал.

Гинка Върбакова удостовери, че познава от 20 години подалия оставка енергиен министър Теменужка Петкова и двете се срещнали " инцидентно " . " Тя е страховит човек и страховит специалист в региона си. Благодарение на нея енергетиката в последните години беше заздравена ", безапелационна беше собственичката на " Инерком България ". За мен няма спор на ползи - познанството ми с един политик, а за мен тя не е политик, а специалист, не е причина за прекъсване на договорката , по думите на Върбакова. Тя сподели, че в случай че договорката бъде спряна, това ще е нарушение на капиталов интерес.

Защо е тази медийна нервност, за тази договорка се приказва от над година и нашето име беше там, учуди се възможният предстоящ притежател на ЧЕЗ. Тя призна, че е имала проблеми с Национална агенция за приходите, само че все още няма никакви отговорности към данъчните .

Не съм Гинка от Требич, няма проблем да кажа, че съм милионер, акцентира бъдещата собственичка на ЧЕЗ. Тя дефинира за " ужасно обидно " това, че почнало говорене на малко име за нея. Върбакова сподели и, че от 20 години се занимава с произвеждане на ток от ВЕИ – слънчеви централи, както и създаване на линейна енергийна инфраструктура. Активите ни се правят оценка на 100 млн. лв. , посочи тя. И описа, че чешкият милиардер Зденек Земек оказал помощ, като застанал зад слънчевите централи, със заем от словашка банка. Той към този момент бил изплатен.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР