Не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II

...
Не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II
Коментари Харесай

Росица Велкова: Еврото няма да бъде прието в България от 1 януари 2024 година

Не сме изпълнили уговорките по присъединението към Валутния механизъм II и имаме противоречие в критерия за инфлацията, изясни Велкова

" От 1 януари 2024 година няма да бъде признато еврото в България ", заяви на конференция министърът на финансите Росица Велкова.

" В подтекста на извършените диалози с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, ръководител на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен отчет, тъй като не сме изпълнили уговорките по присъединението към Валутния механизъм II и имаме противоречие в критерия за инфлацията ", изясни Велкова.

Било е контрактувано да подадем конвергентен отчет, когато осъществим уговорките и бъдат признати законопроектите, свързани с участието ни в еврозоната, които служебното държавно управление още веднъж ще внесе в новосформираното Народно събрание, както и да се одобряват и нужните промени в Закона за Българска народна банка за работата на централната банка, когато страната към този момент ще е присъединена към еврозоната, сподели министърът.

Тя посочи, че с изключение на приемането на четирите законопроекта, свързани с участието ни в еврозоната, би трябвало да реализираме и критерия за инфлацията, както и да бъде поддържана вероятност в интервала 2023 - 2026 година на равнище обмисляне на недостига по консолидираната фискална стратегия в размер на три %.

" При изискване, че в този момент в края на февруари не подаваме конвергентен отчет, срокът за присъединение към еврозоната – от 1 януари 2024 година, не остава ", съобщи министърът.

По отношение на новия период, за който, по думите на министъра са водени проучвателни диалози, в случай че през юни – юли България покрие критериите, би могло да подадем незабавно отчет, сега, в който покрием критериите, а не да изчакваме постоянния отчет, осъществяван на всички страни при започване на 2024 година. Според нея това значи, че в случай че съответстваме на критериите и подадем конвергентен отчет и има поддръжката на страните членки, бихме могли да бъдем присъединени към еврозоната в период не по-късно от 1 януари 2025 година.

Министърът посочи, че няма спънка присъединението да стане от дата, която е друга от 1 януари – би могло да бъде дата, която не е 1 януари 2025 или 2026 година, а първо число на месец от 2024 година.

В отговор на въпрос, министърът удостовери, че от 1 януари 2024 година няма да бъде признато еврото в България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР