Не сме и предполагали, че само с помощта на тесто

...
Не сме и предполагали, че само с помощта на тесто
Коментари Харесай

Питка с извара

Не сме и предполагали, че единствено благодарение на тесто и малко самообладание и умелост могат да се създадат такива превъзходни питки

Необходими Продукти

● яйца - 2 бр. (един жълтък за намазване)
● прясно мляко - 200 мл
● кисело мляко - 1 ч.ч
● квас - 20 г прясна
● захар - 2 с.л
● сол - 1 ч.л
● олио - 2 с.л
● брашно - 1 кг
● извара - 100 г
● олио - за намазване на корите
● сусам
● мак

Начин на подготвяне

Пресявам брашното няколко пъти, най-хубаво е 3 пъти, да влезе въздух в тестото и по този начин питката става пухкава. В купичка наливам малко топло мляко, захарта и малко брашно, оставям да се задейства маята.

Разбивам яйцата с киселото мляко и олиото. Замесвам всички артикули до приемане на хубаво еластично тесто, което оставям да втаса на топло покрито с забрадка.

Тестото деля на 4 идентични елементи, от които разточвам 4 обли кори, една огромна част за средата и малко топче за изработката на листата, мрежата и цветчетата. Четирите обли кори нареждам една върху друга, като сред тях ги мажа с олио и посипвам с малко извара, в която съм прибавила малко сол преди този момент.

Изварата поставям по средата на корите, с цел да не се демонстрира при завиването. Наредени една върху друга ги нарязвам по средата на 8, само че единствено към 6 см, до края на кръга би трябвало да остава най-малко 5 см. Всеки слой обръщам обратно и по този начин се получава като венец. В огромната обла топка по този начин наречена в средата също поставям извара и заоблям хубаво.

От най-малкото топче разточвам кора, от която нарязвам мрежа, листа и режа цветчета, които слагам на празните места. Питката би трябвало да втаса хубаво, след което я мажа с разрушен жълтък, малко вода и олио. Поръсвам сусам и мак и пека питката в загрята фурна на 170 градуса.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР