Не сме готови за по-ниска инфлация и есента на 2023

...
Не сме готови за по-ниска инфлация и есента на 2023
Коментари Харесай

Редовен бюджет трябва и за Шенген, и за Еврозоната, и за ПВУ, настоя Симеон Дянков

Не сме подготвени за по-ниска инфлация и есента на 2023 година можем да минем към едноцифрена инфлация. Това мнение изрази някогашният финансов министър Симеон Дянков пред БиТиВи.

Важно е инфлацията да не понижава с ритъм по-бързо от този в Европа, тъй като е значимо за влизането в Еврозоната, акцентира Дянков.

Той уточни, че е малко евентуално България да покрие критериите за влизане в Еврозоната през 2024 година На България й би трябвало постоянно държавно управление, с цел да се одобри постоянен бюджет, сподели Дянков и добави, че без постоянен бюджет България не може да влезе в Еврозоната. Според него мъчно ще караме с удължителния бюджет от предходната година и разкритикува намаляването на Данък добавена стойност ставките доста голословни и недомислени популистки ходове, разяснява още Дянков.

Той посочи, че по-добрата опция е да има постоянен кабинет. Трябва постоянно държавно управление и за новия бюджет, и за еврозоната, и за Шенген, и за Плана за възобновяване.

Увеличаването на минималната работна заплата на 780 лева е интелигентен и предпазен ход на служебното държавно управление, оцени някогашният финансов министър.

Симеон Дянков оцени като позитивно решението на Народното събрание да задължи служебния вицепремиер по еврофондовете да предоговоря Плана за възобновяване.

По думите му заемите от февруари-март месец заемите ще се вдигнат и са вероятни още разтърсвания. Около 2-2.5% ще се усилят всички лихви до май месец в България, посочи някогашният финансов министър.

Ако третият мандат за сформиране на държавно управление отиде при " Български напредък " на Стефан Янев може да се сформира кабинет, само че в случай че мандатът отиде при Демократична България, това няма да се случи, счита първият финансов министър в държавно управление на ГЕРБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР