Не си мечтайте за Дрезденски щолен, ето ви лесна и

...
Не си мечтайте за Дрезденски щолен, ето ви лесна и
Коментари Харесай

Оригинален Дрезденски щолен с марципан

Не си мечтайте за Дрезденски щолен, ето ви лесна и изпитана рецепта, по която може да си го приготвите сами

Необходими Продукти

● брашно - 500 г
● захар - 75 г кристална
● ванилова захар - 1 пакетче
● масло - 350 г стайна температура (отделени 150 г)
● прясно мляко - 125 мл топло
● квас - 42 г свежа
● настърган марципан - 150 г
● марципан - 50 г за украса
● шамфъстък - 50 г ситно счукан
● сушени кайсии - 200 г или боровинки
● бадеми - 100 г ситно счукани
● лимонови кори - 50 г кандирани
● пудра захар - 150 г
● какао - 1/2 ч.л.

Начин на подготвяне

Фурна 175 градуса.

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

За улеснение съм работила с миксер, само че може и да се измеси на ръка.

В купата на миксера се изсипва цялото брашно, захарта и ванилията. Разбърква се с перката на миксера на слаба скорост. 200 г меко масло на кубчета се слага върху брашното.

Загрява се прясното мляко до 37 градуса и се прибавя маята. Разбърква се с телена бъркалка, до момента в който се разтвори.

На слаба степен на миксера към брашното се прибавя на струйка млякото с маята. Разбива се дълготрайно време, до момента в който се завърши с млякото и продуктите са размесени добре, до меко и безпрепятствено тесто. Брашно не е належащо повече да се прибавя. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за към 60 минути, може и малко повече.

През това време се подготвя плънката. Сушените кайсии се нарязват на ситно, към тях се прибавя настърган марципан, кандираните лимонови кори, ситно счуканите бадеми и шамфъстък. Разбърква се и се омесва като тесто, тъй като марципанът е също както тестото.

Втасалото тесто се разстила върху малко брашно, макар че тестото е маслено и няма да лепи, на квадрат 30/30 см. Върху него се разпределя цялата плънка. Тъй като плънката е много стегната, с ръце се раздира на доста дребни късчета и се разпределя от горната страна върху тестото.

Похлупва се горната част на тестото съвсем доникъде. След това се похлупва долната част на квадрата, като първо се подвива на първо време във вътрешността, а след това се похлупва малко върху горната подвита част на квадрата. Така че да се образуват две обособени тунелчета от щолен, като едното тунелче похлупва другото. Тук може да се работи и с точилка, с цел да се оформи по-хубаво присъщата дипла. Отстрани се притиска във вътрешността, с цел да не излиза плънката. Пренася се в тавата и се оставя да втаса за към 30 мин.

Пече се на 175 градуса към 75 мин. При мен изпичането беше към 55 мин.

През това време се подготвя и декоративната част от марципанови звезди. Останалите 50 г марципан се разточват върху малко пудра захар, или натурално нишесте, по този начин няма да лепи по пръстите, на тънка кора. С формичка дребна звезда се изрязват фигури и звездите се поръсват с какао. Оставят се настрани.

Добре изпеченият щолен е мрачен от горната страна и изпод.

Разтопява се останалото 150 г масло и с четка се намазва щедро горещият щолен. Отгоре се поръсва щедро с пудра захар, следва нова порция разтопено масло и нова изобилна порция с пудра захар. Така се продължава, до момента в който маслото се изчерпа и се приключва с щедро поръсване на пудра захар и щоленът да получи хубава бяла кора. Отгоре се декорира, като се слагат какаовите звезди.

Охлажда се на стайна температура, по-късно се завива компактно в алуминиево фолио, а по-късно в свежо фолио и се слага в найлонов плик, или се съхранява в кутия до коледните празници на хладно място.

Забележки на създателя

Изобилието от предписания за щолен е голямо. Тази рецепта за Дрезденски щолен е един вид на по този начин известния по целия свят щолен с марципан и заряд от сухи плодове, които са по желание. Избрах вместо кайсии да употребявам сушени червени боровинки, въпрос на избор е.

В тази рецепта марципанът се настъргва на ренде, само че е още по-хубаво, в случай че се подготви във формата на ролка и по този начин се сложи сред двете завършени теста, с типичната форма за щолен. Спазих рецептата по този начин както е показана от източника, само че в случай че подготвя още един, ще слага марципанът на руло, тъй като считам, че още по-добре се усеща и стои красиво, той не се стопява при изпичането.

Маслото в рецептата е доста, само че тъкмо то придава оня несравним усет, който би трябвало да има всеки щолен и не се заменя в никой случай с различен тип лой. Това е.

Марципан се продава в магазинната мрежа и се употребява този, който е за разточване.

Марципанът е твърда маса и по принцип се разточва върху пудра захар /натурално нишесте, само че аз за улеснение отронвам парче от него и сред пръстите си го омесвам, той омеква и е елементарно по-късно да се разточи с мечтаната дебелина.

Всеки щолен би трябвало да се съхранява на хладно и по-дълго време, да преседи, с цел да може да се разпрострат ароматите от подправки, макар че тъкмо тази рецепта е малко бедна откъм тях и тъкмо по тази причина не е натъртваща, а е гальовен, благоуханен и елементарен за изработка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР