Не се страхувайте. Диктатор, който е решен да възстанови една

...
Не се страхувайте. Диктатор, който е решен да възстанови една
Коментари Харесай

Путин „не може да остане на власт“ – акцент от седмицата по света

„ Не се опасявайте. Диктатор, който е решен да възвърне една империя в никакъв случай няма да изтрие човешката обич към свободата. Украйна в никакъв случай няма да бъде победена от Русия, тъй като свободните хора отхвърлят да живеят в свят на безизходност и мрак. За бога, този човек не може да остане на власт! “

След тази прочувствена тирада на Джо Байдън във Варшава предходната събота подчинените му в Белия дом побързаха да разяснят.

„ Съединени американски щати не търсят промяна на режима в Москва - Байдън е желал да каже единствено, че Путин не трябва да остава „ с власт да води война… против Украйна или който и да е “, изясни държавният секретар Антъни Блинкън.

Отговорът от Кремъл бе, че „ персоналните нападки “ понижават още повече опциите пред руско-американските връзки.

В същата тирада Байдън се обърна към елементарните руснаци, убеждавайки ги, че не те са „ нашият зложелател “, и че за тежките наказания би трябвало да винят своя президент.

Отговорът на елементарните руснаци стана явен в четвъртък, когато в Москва самостоятелният институт „ Левада Център “ разгласява резултатите от своите допитвания до публичното мнение. Тези резултати потвърдиха данните на прокремълските социолози за голямата известност на Путин. Ако се има вяра на „ Левада “, 83 % от руснаците утвърждават дейностите на президента си - цели 12 процентни пункта повече, в сравнение с директно преди началото на войната. Неодобрение от Путин са изразили едвам 15 на 100 от интервюираните.

Мирни договаряния в сарая на Босфора

При състояние, че позициите на Путин вкъщи са по-крепки от всеки път, очакванията за прекъсване на войната в Украйна се насочиха към Истанбул. Там, в двореца „ Долмабахче “, президентът Ердоган одобри делегации на двете воюващи страни с думите, че от един „ обективен мир “ никой няма да загуби.

Непосредствено преди срещата съветските войски се отдръпнаха от авариралата преди 36 години атомна централа в Чернобил, а в изявление за PBS пристигна увещание от Кремъл за бойните дейности в Украйна.

„ Както и да приключи интервенцията, това, несъмнено, не е съображение за потребление на нуклеарно оръжие. Имаме идея за сигурност, в която доста ясно е казано, че единствено при положение на опасност за съществуването на страната, можем да използваме нуклеарно оръжие “, сподели представителят Дмитрий Песков цялостен месец откакто Владимир Путин подреди на нуклеарните сили за въздържане да бъдат приведени в необикновен режим на бойно дежурство.

Смъртоносният обстрел с стандартно оръжие обаче продължи . Рано сутринта във вторник съветска ракета остави голяма дупка в многоетажната постройка на регионалната администрация в черноморския град Николаев. Ударът бе нанесен малко преди 9 ч. - тъкмо когато хората идваха на работа. Първоначално бе обявено за 7 починали и над 20 ранени. Три дни по-късно, откакто огромна част от отломките бяха разчистени, бе доказана гибелта на 31 души. Издирването на оживели продължава.

Ако не мир, диалозите в „ Долмабахче “ създадоха най-ясното досега ревю на украинските условия.

Киев е подготвен да се откаже от аспирациите си за участие в НАТО и да забрани разполагането на непознати военни бази на своя територия. В подмяна Украйна ще разчита на гаранции за сигурността си от страни като Полша, Турция, Израел и петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност - т.е. и от Русия.

„ Ръководителят на нашата делегация към този момент сподели по какъв начин чакаме да работи този механизъм за сигурност - той ще е подобен на действието на член 5-ти от Договора за НАТО “, разясни Олександър Чалий от администрацията на президента Зеленски.

Освен гаранционен пакт, Киев настоя Москва да не спъва бъдещо приемане на Украйна в Европейския съюз. По най-щекотливите въпроси украинските делегати предложиха 15-годишен интервал на съвещания за статута на Крим, а статутът за самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск да бъде разискван при една бъдеща среща на президентите на Украйна и Русия. Всички тези отстъпки са условни и ще бъдат изпълнени единствено след постигането на навсякъде помирение и утвърждение от един предстоящ референдум в Украйна.

Владимир Медински, който води договарянията от съветска страна още от края на февруари, не скри задоволството си от най-важния компромис на Киев.

„ Украйна съобщи готовността си да извърши тези кардинални условия, за които Русия настояваше през  последните години. Ако тези задължения бъдат изпълнени, то ще бъде ликвидирана опасността от основаването на натовски плацдарм на украинска територия. “

Руският посланик обаче акцентира, че позициите на Москва по кримския и донбаския въпрос остават непроменени: Киев би трябвало да признае анексирания Крим за част от Руската федерация и да удостовери независимостта на Донецк и Луганск. Горе-долу по същото време сепаратистките водачи заговориха за присъединение на двете самозвани републики към Русия.

Спорът за Донбас може да зачеркне всички очаквания за трайно дипломатическо решение, разяснява в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Аркадий Мошес от Финландския институт по интернационалните връзки:

„ Без решение на териториалния въпрос няма да стигнем до средата. За украинските водачи ще бъде доста мъчно да убедят народа си, че след всичките опустошения, след всичките премеждия и жертви и след всичките бойни триумфи на украинската войска ще е най-добре да се помири със загубата на една пета от земите си. “

„ Да бъде понижена в пъти военната интензивност на Киевското и Черниговското направление “

Веднага след края на договарянията в Истанбул заместник-министърът на защитата на РФ Александър Фомин анонсира идно прегрупиране на съветските войски в Северна Украйна, представяйки го като жест на благосклонност:

„ Заради обстоятелството, че се водят договаряния за подготовката на съглашение за неутралитет и неядрен статут на Украйна, както и за гаранции за сигурност, Министерството на защитата на Руската федерация реши да понижи военната интензивност в направленията на Киев и Чернигов. Така ще се увеличи взаимното доверие и ще се основат нужните условия за продължение на договарянията и за реализиране на крайната цел - сключване на съглашение. “

Още в понеделник - ден преди изказването на Фомин, украинската страна разгласи, че е освободила градчето Ирпин западно от Киев. Обстрелът по Чернигов продължи още две нощи след обещанието за де-ескалация. Боевете северозападно и източно от Киев - също. Едва през вчерашния ден бе обявено, че руснаците са напуснали предградията Гостомел и Вишгород. Повече от 100 киевчани заплатиха неуспеха на съветската войска с живота си, сподели кметът Виталий Кличко.

В постоянното си видео-обръщение към сънародниците си в нощта на сряда против четвъртък президентът Володимир Зеленски предизвести, че назрява нова борба:

„ Виждаме в това време скупчване на съветски войски за нови удари в Донбас. И се готвим за това. Не имаме вяра на ничии красиви словесни структури. Реалната обстановка на бойното поле е най-важното нещо в този момент. Няма да дадем нищо безплатно. Ще се борим за всеки метър от нашата земя и за всеки наш човек! “

Сепаратистките водачи към този момент се „ похвалиха “, че към този момент са „ освободили “ повече от 90 % от Луганска и до 60 % от Донецка област. Същата вечер Зеленски беседва по телефона с Джо Байдън за в допълнение усилване на украинската войска, наред с обещаните половин милиард $ директна помощ за украинския бюджет.

Тази нощ Пентагонът разгласи още една оръжейна пратка за Украйна от 300 милиона $ - пакет, включващ ракети с лазерно ориентиране, боеприпаси, информационни системи и прочие, с който общата стойност на доставките от началото на войната доближава 1 милиард и 900 милиона $.

Руските войски продължиха да напредват, едвам очевидно, и в обсадения и настойчиво отбраняван Мариупол. Едва нощес, след няколко дни напразни опити, от там бяха изведени над 3000 цивилни, само че се счита че хиляди други остават измежду руините. Кметът Вадим Бойченко пресметна, че най-малко 5000 мирни поданици са били убити от началото на боевете за Мариупол преди няколко седмици.

Властите в Ирпин споделиха за най-малко 200 убити - все мъчно проверими данни. Към вчерашна дата Службата на Върховния комисариат на Организация на обединените нации по правата на индивида бе удостоверила гибелта на близо 1300 цивилни и раняването на съвсем 2000, без да има цялостни данни за „ фронтови “ градове като Мариупол, Волноваха и Изюм.

Повече от 4 милиона прокудени

Колкото и стряскащи да изглеждаха прогнозите на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците при започване на войната, преди броени дни те бяха надминати:

„ Днес преминахме 4-милионната граница. Това е драматичен миг, който значи, че за към месец 4 милиона души са били изселени от домовете си и изтръгнати от фамилиите си в най-бързото всеобщо овакантяване и придвижвания на бежанци в актуалната история “, установи координаторът на Агенция на Организация на обединените нации за бежанците в Полша Алекс Мунд.

На територията на граничещите с Украйна еврочленки продължиха да идват всекидневно десетки хиляди хора. В Германия започнаха да идват първите украински бежанци с полети от Молдова. Външният министър Аналена Бербок предизвести, че Европейски Съюз би трябвало да се готви да одобри до 10 милиона бежанци, а вътрешният министър Нанси Фезер заприказва за дълготраен „ въздушен мост “ от съседите на Украйна към страните навътре в Съюза. Тази седмица броят на украинците, потърсили леговище в Германия, надвиши 300 000. Дания разгласи, че се приготвя да одобри 100 000 украинци.

У нас съгласно Единния портал „ България за Украйна “ към вчерашната дата са обитавали 62 000 украински жители, половината от тях регистрирани за краткотрайна протекция. Народното събрание гласоподава на първо четене страната да поеме здравните им осигуровки.

564,9 милиарда $

Относно размера на разрушенията министърът на стопанската система на Украйна Юлия Свириденко цитира тази седмица баснословните 564 милиарда $ като цена на сринатите жилищни здания и унищожените пътища и инфраструктура, както и на пропуснатия поради войната стопански напредък.

Министърът на земеделието пък предизвести, че реколтата може да спадне на половина, поради активизирането на фермерите във войската, бомбардирането на складовете за гориво и забележителния % на обработваемите площи, попаднали под окупация или в зони на бойни дейности.

Допреди месец житница на света, а през днешния ден към момента с хранителни ресурси за две години, поради бойните дейности Украйна към този момент не може да изхранва всичките си поданици. Световната стратегия по прехраната регистрира в сряда, че се грижи за прехраната на към 1 милион украинци в полуобкръжени градове като Харков и Суми. Поради фактическата обсада на черноморските си пристанища от съветския флот, украинското държавно управление поведе договаряния с Румъния да употребява врата в Констанца, с цел да изнася земеделската си продукция.

В послание към норвежкия парламент, Володимир Зеленски прикани Европа да вземе ответни ограничения против Русия:

„ Европейският съюз, като се надявам и Норвегия, би трябвало да забранят съветски кораби да употребяват европейски пристанища за времето, през което съветските сили блокират нашите пристанища. “

Газова война?

В отговор на разрушенията и всеобщото обезлюдяване в Украйна, и тази седмица Западът продължи рутинно да натрупа наказателни ограничения против обръчите от компании към Кремъл.

Снощи министерството на търговията във Вашингтон добави 120 компании към листата със неразрешен достъп до технологии. Засегнати бяха най-много лица, свързани с военната промишленост на Руската федерация.

От Москва обаче се заканиха, че всички наказания ще се стоварят назад върху Запада като бумеранг. След като към 300 милиарда $ запаси на съветската Централна банка бяха блокирани, този четвъртък президентът Владимир Путин подреди на „ Газпром “ да изисква от европейските си клиенти да заплащат за природния газ единствено в рубли. По-точно: „ Газпромбанк “ да отвори сметки на европейските си клиенти и да закупува рубли от тяхно име, откакто те преведат заплащанията си.

„ Ако не постъпят такива заплащания, то ще считаме това за несъблюдение на отговорностите от страна на купувачите. С всички произлизащи от това последствия. Никой нищо не ни продава гратис. Ние също не имаме намерение да се занимаваме с щедрост. Тоест настоящите контракти ще бъдат прекъснати “, предизвести съветският президент.

Френският министър на стопанската система Брюно льо Мер, който бе по същото време в Берлин, съобщи, че Франция и Германия се приготвят за момента, в който доставките на синьо гориво от Русия бъдат прекратени. Германия и Австрия към този момент задействаха изключителни проекти, които ще разрешат на управляващите да разпределят природния газ за предпочитани обекти като лечебни заведения и жилищни здания.

Указът на Путин и предхождащите го анонси от Дмитрий Песков имаха няколко отчетливи резултата. Най-отчетлив може би бе връщането на рублата на довоенните високи стойности. Ако при започване на март доларът се разменяше за 150 рубли, през вчерашния ден той се разменяше за 83-84 рубли. На газовия пазар в Европа настъпи внезапно повишаване и също толкоз внезапно поевтиняване през вчерашния ден, когато се обясни, че първите заплащания по новата скица ще бъдат изискуеми едвам през втората половина на април.

У нас през вчерашния ден КЕВР се спря на рекордната цена за природния газ от 142 лв. и 59 ст. за мегаватчас без такси и данъци. Месечно повишаване е с 25 %. Като съществени аргументи за това бяха посочени затрудненията от украинската рецесия и вероятността от спиране на съветските доставки.

„ Китайско-руското съдействие е безгранично “

Много по-притеснителни за Запада тази седмица бяха съмненията на цените на петрола на интернационалните пазари. Поскъпването на суровината вследствие от глобите против Русия задълбочава казуса с инфлацията месеци преди междинните избори за Конгреса в Съединени американски щати. В тясно съдействие с Русия, тази седмица страните от ОПЕК (разбирай най-много Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства) отхвърлиха натиска на Вашингтон за по-значимо покачване на добивите.

В отговор Байдън оповести още същия ден, в четвъртък, невиждана стъпка: в идващите 6 месеца на пазара ще бъдат „ изливани “, фигуративно казано, по до 1 милион барела на ден от стратегическите запаси на Съединени американски щати. 30 страни ще последват американския образец с още десетки милиони барела, които ще изнесат на пазара. С това цената на лекия недопечен нефт падна под 100 $ за барел.

В същото време съветският външен министър Сергей Лавров получи уверения в Делхи, че Индия ще продължи да купува - на безценица, само че въпреки всичко да купува - милиони барели съветски петрол. Преди това Лавров бе поощрен и в Китай, където от китайското външно министерство повториха фразата, изречена от Си Цзинпин директно преди войната:

„ Китайско-руското съдействие е безгранично. Нашите желания за мир, ценене на сигурността и опълчване на хегемонията нямат граници “, сподели представител на китайското външно ведомство.

Урсула фон дер Лайен отговори на това, като се помъчи на вчерашната видеоконференция на върха да убеди Си Цзинпин, че в случай че окаже директна или косвена поддръжка за съветската война в Украйна може да пожертва бизнес връзките си с Европа

Целия преглед на интернационалните събития от седмицата може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР