Не се спря 2 часа - пя, танцува, скача. Не

...
Не се спря 2 часа - пя, танцува, скача. Не
Коментари Харесай

Тина Търнър си отиде. Но все така си остава The Best.

" Не се спря 2 часа - пя, танцува, скача. Не съм виждал такова нещо. Накрая, като една изморена лъвица, дала всичко от себе си, се подпря на стойката на микрофона и сподели: за финален път се виждаме. Благодаря ви за всички тези години на сцената. "

Годината е 2009-а, другар таман се беше прибрал от един от последните концерти на Тина. Беше в възторг, въпреки да ги разделят генерации. На близо 70 години кралицата на рока беше обиколила Европа и Съединени американски щати, с цел да се сбогува с обичаната си аудитория. И най-сетне да бъде щастлива и в персонален проект.

Една хала раздрусва света на рока

Тина Търнър е родена през 1939 година в Браунвил, Тенеси. Когато е единствено на 17 се среща с Айк Търнър, през 1960 година те към този момент публично са дует - и в музиката, и в живота. И до момента в който през идващите години с кавъри на River Deep, Mountain High и Proud Mary групата към този момент е на върха поради невероятния глас и сила на Тина, в дома им трайно се е настанило насилието. Айк неведнъж пребива Тина, а през 1976 година след концерт в Далас тя бяга. По-късно се отхвърля от всички права и общи спестявания. И е подготвена да стартира изначало. С името Тина Търнър.

Тина по време на последното си турне през 2009 година.Снимка: Hermann J. Knippertz/AP Photo/picture alliance

Следват тежки години, в които певицата  по този начин и не съумява да се завърне в класациите със соловите си планове. Но албумът Private Dancer трансформира всичко. Песента What's Love Got to Do with It? става нейният първи номер едно шлагер. По това време Тина е на 45 - възраст, на която дамите нормално не могат да пробият в радиото. Но бариерите на този мъжки свят не могат да удържат на силата на Тина. Малко по-късно тя се трансформира в първата жена и първата тъмнокожа на корицата на списание " Ролинг Стоунс ". Пълни игрища по целия свят. През 1988 година даже слага връх на " Гинес "  за най-посещавано турне на солов реализатор. Гласът ѝ е прочут на всеки, а придвижванията ѝ са толкоз емблематични, че Мик Джагър я моли да го научи да танцува.

Какво общо има любовта? Всичко.

За Тина невъзможни неща нямаше - с над 100 милиона продадени албуми и сингли тя е измежду най-успешните реализатори в света. 12-те награди " Грами "  са единствено следващото доказателство за недостижимия ѝ гений. Прощалното ѝ турне е посетено от над 1 милион души. От 2018 година пък хиляди почитатели се стичат към залите на Бродуей и Уест Енд, с цел да гледат мюзикъла, който споделя за неповторимия ѝ живот.

Тина Търнър си отиде на 83 години. Но преди този момент в продължение на десетилетие безспирно ни обясняваше " Какво общо има любовта? ". В нейния случай: Всичко.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР