Не се планира отправянето на официална покана към Украйна да

...
Не се планира отправянето на официална покана към Украйна да
Коментари Харесай

Столтенберг: Няма планове за официална покана към Украйна за членство в НАТО

Не се възнамерява отправянето на публична покана към Украйна да се причисли към военния алианс, когато съдружниците се срещнат на идната си среща на върха през юли. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


" Не обсъждаме въпроса за публична покана. Това, което обсъждаме, е по какъв начин да доближим Украйна до НАТО и сега текат съвещания и аз не съм в положение да задминавам резултата от тези съвещания ", съобщи Столтенберг на взаимна конференция с немския канцлер Олаф Шолц в Берлин, представен от „ А Нюз “.

" На срещата на върха във Вилнюс през юли ще бъде изложена визия за бъдещето на Украйна като самостоятелен либерален член на евроатлантическото семейство ", добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за " ясно " решение по отношение на пътя на Украйна към участие в НАТО на срещата на върха идващия месец, в противоположен случай той не вижда смисъл да участва на нея.

Столтенберг акцентира, че съдружниците още веднъж ще " потвърдят мощната си поддръжка за Украйна " във войната ѝ с Русия.

Междувременно немският канцлер още веднъж даде да се разбере, че " НАТО няма да стане страна " във войната в Украйна, която избухна през февруари предходната година.

" Трябва да сме готови, че съветската нападателна война може да отнеме доста време. Подготвяме се за това и надлежно адаптирахме политиките си. Германия ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи Шолц.

Разговорите на Столтенберг и Шолц в Берлин бяха съсредоточени върху подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР