Не се очаква епидемия от маймунска вариола. По-притеснително е да

...
Не се очаква епидемия от маймунска вариола. По-притеснително е да
Коментари Харесай

Проф.Тодор Кантарджиев: Не се очаква епидемия от маймунска вариола

Не се чака зараза от маймунска вариола. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев - консултант на Столичната община по здравните въпроси, в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Случаите на маймунска вариола по света към този момент са над 4000, означи той. В тази статистика са и двата случая от България.

„ Нищо ужасно няма. Много добре позната е, готови сме за нея. Още от април давах препоръки ", успокои проф. Кантарджиев.

Той изясни и какви са признаците на маймунската вариола. Обикновено до 14-ия ден настава внезапно утежняване на общото положение, към 38 градуса температура, мощни болки в гърлото и изключително в гръбначната мускулатура, след 2-3 дни се появява първият обрив. „ Най-важното е, че има отичане на лимфните възли и болежка. Обривът нормално е първо по лицето, по-късно по ръцете, дланите, краката, ходилата. Обривът е центробежен. Ако има подобен обрив, а няма подути лимфни възли, това е едра шарка - едно изкоренено заболяване. От 1978 година у нас няма едра шарка ", сподели Кантарджиев.

Според него няма потребност от ваксина против маймунска вариола, макар че съществуват две.

„ Предполага се, че Европейски Съюз ще купи към 100 000 дози ваксини, за тези, които не могат да се въздържат, да се имунизират ", сподели Кантарджиев.

Според него няма заплаха от епидемиологично разпространяване на заболяването. Няма и регистриран смъртен случай досега, акцентира проф. Кантарджиев.

„ Трябва да се плашим да не си внесем подвариантите на КОВИД от Гърция ", уточни той.

В последните дни стартира да се усилва броят на новозаразени, само че той чака най-малко до 15 юли ще имаме умерено лято.

КОВИД към този момент протича доста по-леко спрямо преди две години, успокои проф. Кантарджиев.

Той изясни, че заради ниския % изследвани поради премахването на безплатните PCR проби от НЗОК към този момент се секвенират и по-малко проби. Затова и ще бъде доста мъчно да бъде открито по кое време новите разновидности ще се появи в България, добави вирусологът. Новите разновидности са по-различни, предават се по-лесно и имунитетът от ваксини или преболедуване не противодейства.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР