Не се очаква да има режим на тока. България разполага

...
Не се очаква да има режим на тока. България разполага
Коментари Харесай

Енергийният министър разкри каква зима ни очаква и ще има ли режим на тока

Не се чака да има режим на тока. България разполага с нужното поръчителство. Енергийната система е тествана и е в положително положение. Извършени са всички нужни ремонтни действия по този начин, че да обезпечим естествена работа на всички енергийни мощности. Замърсяването, за коеот съобщихме в Маришкия басейн, може би е единствената сериозна точка, която би трябвало да отсраним, защото евентуално подлежим на наказания и лишаване на дерогацията. Абсолютно сигурен съм, че режим на тока в България не се чака. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той напомни, че по стратегия интерконекторът с Гърция влиза в комерсиална употреба на 1-ви октомври. “В момента се извършват редица проби и всякаква друга подготоявка. Всичко върви по проект. От 1-ви октомври очаквайте по тръбата да потекат търговски количества газ. Тестовете са доста сложни. Целта е изцяло застраховане на оперативните благоприятни условия и системите на сигурност. Правят се доста и най-различни проби както на самия водопровод, по този начин и на системата за ръководство. Капацитетът на тръбопровода ще обезпечи за България цялостната опция да получаваме газът ни с Азербайджан по контракт. Това за нас е от изключителна значимост, защото получавайки газа през този водопровод по контракт, получаваме много по-оптимална цена. Това е едно от главните преимущества на тази мрежа. Има опция да осигуряваме газ освен за България, само че и за прилежащите страни. Договореното количество е 1 милиард кубични метра за година, който се подава отмерено през 12-те месеца ”, добави министърът.

Росен Христов изясни още, че за момента няма съответни условия от Европейския съюч за таван на цената на газа. “На срещата в Брюксел бяха разисквани няколко посоки, задачата на които е стабилизация на пазара на електрическа енергия и газ. Едно от тези посоки е евентуално слагане на таван на цената на газа най-общо и по-специфично на вноса на газ от Русия. Очакваме от Европейска комисия съответното предложение с съответните числа ”, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР