Не се бойте, българи! И по-зле ще стане“, заяви Мика

...
Не се бойте, българи! И по-зле ще стане“, заяви Мика
Коментари Харесай

Експерти: Идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна

„ Не се бойте, българи! И по-зле ще стане “, съобщи Мика Зайкова
" Не се бойте, българи! Няма все по този начин да е. И по-зле ще стане ", съобщи икономистът и народен представител в 45-ото и 46-ото Народно заседание Мика Зайкова пред NOVA по отношение на растящата инфлация.

Както виждате държавното управление не прави нищо в тази посока, означи тя. Зайкова е на мнение, че стопански растеж няма.

" Говорим за следствията, само че никой не приказва за повода. За две години токът приблизително от 80 лв. стана 500 лв. - 6 пъти по-скъп. Този ток предопределя всички цени ", съобщи предприемачът Красимир Дачев, акцентирайки, че увеличените цени на артикули и услуги в България са разследване от високата цена на промишления тук. По думите му страната би трябвало да се намеси в производството на електричество.

" Няма причина токът да ни е на такава цена, тъй като нито се е повишила цената на атомната сила, нито на електричеството от Топлоелектрическа централа " Марица-изток ", сподели той.

" Милиардите, които се изсипаха за помощи и отплата по време на Covid рецесията, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха огромна част от инфлацията, на която сме очевидци в този момент. Защото против парите би трябвало да има произвеждане, а такова по време на ковид нямаше. Неминуемо би трябвало да преминем през салдото сред тази парична маса, която се изсипа, и производството. Или казано по различен метод - методът, по който би се компенсирала в огромна степен инфлацията, е икономическият растеж. И поддръжка за производството ", сподели някогашният министър на стопанската система и на труда и обществената политика Лидия Шулева.

Икономистът Стоян Панчев счита, че огромна част от инфлацията е основана от огромните централните банки по света и би трябвало да бъде лимитирана там.

Експертите са безапелационни, че концепцията за таван на цените на главните артикули у нас е неуместна.

" Таван на цените е неуместен. Незабавно би трябвало да стартира да се работи, тъй като картината сега има две измерения. От една страна е популацията, което по този начин се каже е пострадало, въпреки това е бизнесът, който създава. И върху двете групи има голям напън, аз бих се спряла и върху двете, като ограничения, които биха могли да се вземат. Според мен държавното управление неотложно би трябвало да се заеме, да  създаде дефиницията за енергийна беднотия, това е нещо, което е извънредно значимо, защото имахме мораториум върху цените, а в този момент следва някакво решение за установяване на цената на контролирания пазар. Но това нещо няма да реши казуса, който касае всяко домакинство защото комуналните заплащания с изключение на разноските за храна, са едно голямо перо ”, добави Шулева.

По думите на специалистите мярка за понижаване на Данък добавена стойност на тези артикули, както и на медикаментите, би облагодетелствало само търговците, само че не и потребителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР