Не само в моя кабинет, но пред всички кабинети има

...
Не само в моя кабинет, но пред всички кабинети има
Коментари Харесай

Специалист: Има много болни, не лекувайте грипа с антибиотик!

" Не единствено в моя кабинет, само че пред всички кабинети има доста заболели. Има доста пациенти с позитивни проби за грип. Има и други респираторни инфекции, има и короноварус. Нетипичното за сезона са варицелата и скарлатината “. Това разяснява в студиото на " Тази събота “ доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и педиатър.

" В момента боледуват повече децата. От няколко години ние имунизираме пациентите над 65-годишна възраст против грип. Те се убедиха, че имунизациите не им вредят, а са позитив – не боледуват от грип. Не разбирам за какво тази стратегия за имунизация е единствено за пациенти над 65 години, а не и за децата. Всяка година приказваме и споделяме какъв брой доста заболели деца има, претъпкани са педиатричните отделения “, уточни тя.

Според нея програмата би трябвало да се разшири, а родителите да имунизират децата си гратис. Има и ваксина, която е назална, посочи доктор Николова.

Общопрактикуващият доктор добави, че ваксинационното покритие у нас е ниско.

" Има ваксини против HPV вирусите. Тези вируси провокират рак освен на маточната шийка, само че и в устната празнина, на езика, на ануса, на пениса, на вагината. Изключително съществено засягане на младата възраст. Има ваксина против това нещо, само че все пак ние сме с 3-4% покритие “, добави тя.

" Грип не се лекува с антибиотик “

" Грипът се предизвиква от вируса. По отношение на грипа има медикаменти, които са основани тъкмо по тази причина. Приложение в първите 48 часа води до един гръмотевичен резултат. Това не важи за антибиотиците – те не работят на вирусите, вирусната зараза продължава да се развива, а се основава антибиотична устойчивост “, уточни Гергана Николова.

" Нито един вирус не се лекува с антибиотик. Вирус се лекува единствено с противовирусен медикамент “, добави тя.

Според доктор Николова закаляването на децата също е значимо.

" Отиваме на море и не пускаме децата в морето, тъй като ще настинат. Не ги пускаме на открито, тъй като могат да настинат – няма такова нещо. Ще се разболеем в затворените пространства, когато стоим с други заболели. Хората споделят, че маските не работят. Ако видиш, че хирургът е без маска и му тече носът, ще искаш ли да те оперира? “, уточни още педиатърът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР