Не само граждани, но и фирми ще получават отстъпка, докато

...
Не само граждани, но и фирми ще получават отстъпка, докато
Коментари Харесай

Министър обеща: Граждани и фирми с отстъпка за горивата през...

Не единствено жители, само че и компании ще получават отстъпка, до момента в който зареждат на бензиностанциите през идната година. При това страната ще поема повече от актуалните 25 стотинки за литър бензин или дизел. Нужните пари за тази цел ще идват от свръхпечалбите на енергийните компании. Щедрото заричане даде министърът на икономика Никола Стоянов. Още във вторник служебното държавно управление е внесло в Народното събрание предложение за облагане с 33 на 100 на свръхпечалбите както на “Лукойл ”, по този начин и на eнергийните сдружения, работещи с газ, въглища и извършващи нефтопреработване. 

Министърът акцентира, че парите за отстъпката за горива към този момент няма да са от бюджета, а ще идват от фонда, в който ще постъпват свръхпечалбите на енергийните сдружения. Все още не е ясно дали отстъпката за литър бензин или дизел, зареждани от жители и от компании, ще е идентична. Предстои това да реши Народното събрание.

Облагането на свръхпечалбите е написано в план за смяна в преходните и заключителните разпореждания в Закона за корпоративното подоходно облагане. В него категорично е написано, че сдруженията, преработващи недопечен петрол, природен газ или въглища, " внасят наложителна краткотрайна солидарна вноска за генериране свръхпечалби… в размер на 33 на 100. "  Реално ще се полза генерираната облага през 2022 и 2023 година, която е над междинната стойност на обложените облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 година. Тогава обаче сдруженията действително не генерираха свръхпечалби.

" За невнесената в период краткотрайна солидарна вноска ще се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания ", написа в претекстовете на плана.

Освен това икономическият министър се включи със противоречив коментар във връзка готвенето на рухване на възбраната " Лукойл " да изнася горива.  " Ако " Лукойл " работи единствено за вътрешния пазар и не изнася продуктите си за други страни, има два разновидността - или цената на горивата у нас ще се вдигне на 5-6 лева за литър, или рафинерията ще затвори ", настоя Стоянов.

Същевременно в Народното събрание към този момент е импортирано от ГЕРБ и проекторешение, чиято цел е да задължи държавното управление на премиера Гълъб Донев да създаде механизъм за понижаване на цените на горивата. Депутатите от партията показват, че това може да стане посредством въвеждане на мито за вноса на съветски недопечен нефт или посредством спомагателен данък и/или такса на осъществената свръхпечалба на притежателите или преработвателите на нефтопродукти от съветски недопечен нефт или посредством друга мярка. Още по време на предизборната акция депутатите от ГЕРБ посочваха, че по този начин цената на горивата може да се понижи с 1 лев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР