Не само аз съм победител на втория тур на президентските

...
Не само аз съм победител на втория тур на президентските
Коментари Харесай

Ердоган: Цяла Турция е победител на втория тур на изборите

Не единствено аз съм победител на втория тур на президентските избори, Турция също е победител. Това съобщи тази нощ президентът Реджеп Тайип Ердоган, който завоюва втория кръг на изборите. Ердоган се обърна към голям брой поддръжници от балкона на президентския замък „ Бештепе “ в Анкара. Президентът дойде в турската столица от Истанбул, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция Нора Чолакова.

Късно нощес ръководителят на Висшата изборна комисия на Турция Ахмет Йенер разгласи успеха на сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган на втория кръг на президентските избори. Ердоган е получил 52,14 % от гласовете, а съперникът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86 %, демонстрират предварителните резултати, представени от Йенер.

Ние не сме единствените спечелили на изборите. Победител е Турция, победител е нашият народ, победител е нашата народна власт, сподели Ердоган пред хилядите си последователи.

Ердоган също по този начин уточни, че инфлацията е един от главните проблеми за страната му, като даде обещание да я понижи. Лихвеният % е понижен до 8,5 % и инфлацията ще намалее. Те (опозицията – бел. авт.) не са в положение да се конкурират с нас. Единственото, което могат да създадат, е да дежурят пред вратата на Международния валутен фонд, съобщи Ердоган.

Пред двореца " Бештепе " се събраха хиляди поддръжници на Ердоган. Хората носеха турски знамена, знамена на ръководещата Партия на справедливостта и развиването, както и флагове на Партията на националистическото деяние, която е главният съдружник в Републиканския алианс на Ердоган.

 

Поддръжниците на президента ликуваха, като скандираха лозунги в негова поддръжка. Някои от тях танцуваха хоро. Пред двореца „ Бештепе “ до късно през нощта се стичаха радостни жители с дребни деца и бебета, макар че в столицата стартира леко да вали.

Булевардите и улиците на Анкара бяха цялостни с коли с цели фамилии, подкрепящи водача Ердоган. На доста места в столицата се образуваха километрични тапи.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поздрави турския президент Реджеп Тайип Ердоган за успеха му на втория кръг на изборите в Турция в неделя, заяви Ройтерс.Байдън написа в Туитър: „ Очаквам да продължим да работим дружно като съдружници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените световни провокации “.

Руският президент Владимир Путин е изпратил до турския президент Реджеп Тайип Ердоган приветствена депеша във връзка преизбирането му на втория кръг на президентските избори в Турция, заяви ТАСС, като се базира на уеб страницата на Кремъл.

„ Уважаеми господин Ердоган, скъпи приятелю, приемете откровените ми поздрави във връзка Вашето преизбиране на президентския пост. Победата на изборите беше законосъобразен резултат от самоотвержената Ви работа на поста глава на Република Турция, образно доказателство за поддръжката на турския народ за Вашите старания за подсилване на държавния суверенитет и за провеждането на независима, самостоятелна външна политика “, се споделя в телеграмата на Путин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави в неделя турския президент Реджеп Тайип Ердоган за успеха му на втория тур на президентските избори, която му обезпечава трети мандат като държавен глава, заяви Ройтерс. В поздравлението си Зеленски декларира, че разчита на укрепването на " стратегическото партньорство " сред двете страни.

Ръководителите на Европейски Съюз и НАТО поздравиха Реджеп Ердоган за преизбирането му за президент на Турция.

Очаквам да продължим взаимната работа и подготовката за срещата на върха на алианса през юли, показва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своето приветствие към Ердоган в Туитър. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на връзките сред Анкара и Европейски Съюз в идващите години.

Унгарският министър председател Виктор Орбан поздрави турския водач Реджеп Тайип Ердоган за успеха му на втория тур на президентските избори още преди оповестяването на формалните резултати, съобщи ДПА.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР