Не са малко суперхраните през есента, които си заслужават прозвището.

...
Не са малко суперхраните през есента, които си заслужават прозвището.
Коментари Харесай

Суперхрани, които ще ни пазят от болести през есента

Не са малко суперхраните през есента, които си заслужават прозвището. Тези специфични храни и питиета могат да преборят доста заболявания, както и да предпазят човек от развиването на рак, инфаркти, инсулти, сърдечни болести или други неприятни заболявания. Боровинките, да вземем за пример, елементарно изкарват свободните радикали отвън тялото с антиоксидантите, които съдържат.

Природата е цялостна със суперхрани, чиито молекули и наличие оказват помощ на тялото ни да се усеща добре. Факт е, че доста от плодовете или зеленчуците се срещат в естествено положение единствено в несъмнено време от годината. Начинът на хранене и диетите могат да следват сезонността. Включването на сезонни плодове и зеленчуци в хранителния режим донася аромата на есента и вкъщи.

Ето кои храни са най-хубави през есента, написа Glas.bg:

Сладки картофи и тиква

Не е мъчно човек да се влюби в аромата и огромното количество на витамин А, който се съдържа в фамилията на “тъмно оранжевите зеленчуци ”.

Тиквата е добър източник на витамини A, C, E и витамини от група В и фибри. Богата е на минерали като калий, желязо, калций, магнезий, фосфор, мед, манган, натрий и цинк.

Благодарение на високото наличие на калий, тиквата защищава от редица болести на сърцето и кръвоносните съдове. А семките съдържат субстанции, от които се създават медикаменти за събаряне на холестерола.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци оказват помощ за поддържането на добра и здравословна памет. Зеленчуците от тази група, които да ядете, са: ряпа, зеле, брюкселско зеле, карфиол, къдраво зеле и броколи. В допълнение към способността им да укрепват паметта, кръстоцветните зеленчуци могат да предпазят организма от разнообразни тежки болести. Хората могат също по този начин да си набират витамини, минерали, антиоксиданти и фибри от тези сочни зеленчуци.

Нарове

Наровете са мощни антиоксиданти, които защищават мозъка и укрепват паметта. Изследванията сочат още, че оказват помощ за предварителна защита от сгъстяване и изтъняване на артериите. 

Цвекло

Цвеклото е потребно за две неща. Първо, цвеклото е богато на фолати или фолиева киселина, хранително вещество, което предотвратява ембрионални недостатъци на невралната тръба. Второ, цвеклото съдържа betacyanin, който има способността да се бори с рака. Те са изключително потребни за предварителна защита и лекуване на рак на дебелото черво.

Род Лукови

Луковите растения са положителни за понижаване на канцерогените и други отрови, които могат да повредят черния дроб. Проучванията сочат, че биха могли да оказват помощ при случай на рак и сърдечни болести. В Род Лукови са лук, чесън, див лук, шалот.

Бобови

Възползвайте се от многообразието при готвенето на бобовите култури. Тези хранителни артикули са комплекс от въглехидрати, фибри, калий, фолиева киселина, антиоксиданти и протеини.

Чай

Преимущество на чая е че съдържа поддържащи сърцето антиоксиданти – катехини. Антиоксидантът е причина за укрепване на артериалните стени и попречват съсирването на кръвта.

Зехтин

Хората с риск от сърдечни болести имат положителни вести по отношение на зехтина. Изследване на маслиновото масло, употребявано в средиземноморските диети, демонстрира, че маслиновото масло може да понижи риска от гибел от заболявания на сърцето с към 50%. Това се дължи на обстоятелството, че маслиново масло съдържа мононенаситени мазнини. Зехтинът също по този начин съдържа антиоксиданти.

Червено вино/ Сок от грозде

Гроздето съдържа доста количество витамини като B6, B1 и C, само че е доста по-ценно поради фитовеществата, които съдържа – феноли. Фенолите, съдържащи се в кожата на гроздето, понижават риска от насърчаване на сърдечни болести, пише e-zdravey. Един от тези феноли е ресвератрол, естествено съединяване, което има противовъзпалителни, противоракови и антиоксидантни свойства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР