Не приемаме становището че двата самолета F-16 и Грипен са

...
Не приемаме становището че двата самолета F-16 и Грипен са
Коментари Харесай

F-16 срещу Грипен - избра ли България по-неизгодната оферта?

" Не одобряваме мнението че двата самолета " F-16 " и " Грипен " са несравними. Ако би трябвало да употребяваме сравнението на заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Джон Съливан - кое е по-добро: ябълките или портокалите са по-здравословни. Разбира се, че всеки има персонално мнение. " Така вицепрезидентът на производителите на " Грипен " - СААБ - за Централна и Източна Европа, Красимира Стоянова разяснява обстановката с избора за нов изтребител на България.
В предаването " 120 минути " по БТВ тя опроверга думите на Съливан, че изтребителят " Грипен " не може да се съпоставя, а " F-16 " е оръжейна система, потвърдена в борби и употребена от Гърция, Румъния и съдружници отвън НАТО, като Израел. Преди седмица още веднъж в същото предаване той съобщи, че Съединени американски щати предлага технологии, които не са налични на " Грипен ".
В отговор Стоянова бе безапелационна, че самолетът който се предлага сега на България - F-16-V - не съществува. Даже и заводът, който ще бъде в Южна Каролина, също не съществува. " Така че единствено можем да допускаме какви технологии ще има включени в този аероплан. ", сподели Красимира Стоянова. Тя добави, че " Грипен " е забележителна оръжейна система, потвърдена в интернационалните задачи на НАТО. Използва се от натовски сътрудници и от страни нечленки на НАТО. " Не мога да приема мнението, че Съединени американски щати има технологии, които ние не притежаваме.
Самолетът, който ние предлагаме, е на въоръжение сега, а другият не е в нито една страна, а единствено на хартия. ", съобщи вицепрезидентът на СААБ. Тя уточни, че е сюрпризирана от решението процедурата да се ограничи до компании произвеждащи " F-16 ". И напомни казусът от предходната, извършена преди две години процедура, която бе прекъсната през 2017 година, за да се поканят повече участници, да се разшири листата и да има повече конкурентноспособност.
Красимира Стоянова отхвърли изрично, че не е имало лобизъм, от страна на производителя, да бъде определен " Грипен ". Тя отхвърли изрично мнения, че предварителната процедура е била непрозрачна и съобщи, че по цена най-хубавата оферта е тъкмо тяхната. " Значително по-евтина е нашата оферта от тази, за " F-16 ". В числа не мога да бъда съответна. Аз приканвам Министерството на защитата на България да отвори офертите и да покаже същинските цените и резултатите от работната група. Ако тогава към момента нашето предложение бъде признато, като по-лошо, ние ще си тръгнем без никакъв различен коментар. ", уточни Стоянова.
Тя изясни, че цената в офертата на СААБ е под 1,5 млд лв., като по този метод се дава опция българската страна в границите на отделения бюджет да може да си закупи първоначалания пакет от въоръжение, както и да си подсигури инфраструктурните разноски. По думите на Красимира Стоянова, България избра доста по-скъпата оферта, и то със стотици милиони левове. В умозаключение, вицепрезидентът на СААБ посочи, че офертата на Съединени американски щати не отоваря на четири от наложителните седем условия. Сред тях са, че цената е над условия бюджет, версията, която се предлага не е на въоръжение на никое място по света сега и други.
От диалога стана ясно, че държавното управление на Швеция ще излезе с публично мнение по случая. Красимира Стоянова приключи с метафора: " Представете си, че се играе футболен мач. Минават 90 минути игра. Резултатът е 2:1 за Швеция. Но съдията дава последния сигнал и споделя, че уважаемите фенове не са разбрали и резултатът не е 2:1, а 3:2.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР