Не получаваме руски газ през посредници. Това обяви в предаването

...
Не получаваме руски газ през посредници. Това обяви в предаването
Коментари Харесай

Асен Василев изненадващо: Не получаваме руски газ от посредници! Арестът на Борисов не беше грешка!

Не получаваме съветски газ през медиатори. Това разгласи в предаването " Лице в лице " по bTV съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

" Когато " Газпром " спря да извършва доставките, газ имаше. При нас бяха всичките най-черни сюжети, даже в случай че има “Чернобил” 2. Какво ще стане в случай че се затвори Босфора, в случай че спре газът, петролът. " Чирен " е напът да се изпълни с 10% повече, в сравнение с е бил цялостен предходната година при започване на отоплителния сезон. Във финалните седмици на държавното управление успяхме да създадем дълготраен контракт за седем карга, които да покрият потребностите ни докъм март. Заварихме азерския газ на 30%, сега получаваме цялостния размер. Първите са по контрактуваната цена, останалите - на цената, на която бихме получавали съветската газ ", уточни още той.

Василев разяснява и развиването на междусистемната газова връзка България-Гърция. " При изискване, че Акт 14 е подготвен, не би следвало под някаква форма да спре подобен огромен план. Има изразено предпочитание от страна на държавното управление връзката да проработи бързо, защото това е обвързвано с по-ниска цена на азерския газ ", сподели той, само че не разяснява изказванията на днешния министър на районното развиване, че има закъснение в строителстото на интирконектора и че до края на октомври той не може да бъде въведен в употреба.

Василев изясни и какво съставлява, съгласно него, офертата за полутечен газ, която кабинетът " Петков " завеща на служебното държавно управление. " Това е оферта към “Булгаргаз” от най-големия експортьор на полутечен газ на Щатите. По нея получихме две карга по-рано през годината. За първите две има обезпечени слотове. " Ревитуса " удвоява потенциала от края на август. Ако България изиска, ще се обезпечат слотове, с цел да получим всички седем карга. Офертата ще изтече и някой различен ще вземе този газ, в случай че не решат до 19 август ", уточни Асен Василев.

Бившият финансов министър акцентира, че за последните месеци България не е получавала газ от " Газпром ", без да посочи обаче от кое място въпреки всичко идва природния газ.

" Много положителни са възможностите на България при арбитражно дело. Ние изпълняваме контракта си. Всеки ден си подаваме поръчките. Отсрещната страна - " Газпром Експорт ", не подава газ ", сподели той, на инат на всички специалисти които настояват, че България ще загуби това арбитражно дело.

Имаме направено заплащане, което е върнато. В стопроцентово осъществяване на контракта сме. В края на годината, когато договорът изтече, ще можем да си заведем арбитражните искове ", съобщи той.

" Имаше доста сериозни обстановки през последните 7 месеца. Тръгна много тежка ковид-вълна, само че ние не затворихме страната. След това избухна война, пристигна инфлация, пристигна енергийна рецесия. Да сте чули, че има безпорядък, съсипия, че предходните са отговорни?

Работата на едно държавно управление е да взема решение проблемите. Ако не може да се оправи с тях, стартира да плаши хората, че някой различен ги е основал ", акцентира Василев, забравяйки, че неговото държавно управление непрестанно се оправдаваше с 12-те години на Борисов.

По мотив рокадите, които прави служебното държавно управление и по-специално промяната на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов, някогашният финансов министър съобщи, че всеки министър би трябвало да е свободен да избира екипа, с който желае да работи. " Не съм видял пропуски в работата на Спецов. Имайки поради какво се случи със събираемостта, двете приходни организации работят добре...

Събираме общи данъчни доходи сред 1 и 2% повече от Брутният вътрешен продукт. 8 милиарда повече налози са събрани предходната година. Цялата обществена стратегия бе поета от бюджета, без да се наруши салдото, 2 милиарда лева е по-нисък държавния дълг, в сравнение с го заварихме през декември ", изясни той, уточнявайки, че всичко се дължи на положителната събираемост.

Василев разяснява и аргументите за разрива сред " Продължаваме промяната " и президента Румен Радев. " Едната е отстраняването на Николай Павлов като началник на " Булгаргаз ", президентът го одобри много персонално. Другата – лишаване на позволява на Сотир Цацаров и последващата му оставка като началник на КПКОНПИ.

Относно офертата на Демократична България за взаимно явяване на идните избори, той съобщи, че в Политическа партия към момента събират и проучват данните. " Подходът към решението ще бъде безусловно прагматичен – дали дружно ще вземем повече мандати, в сравнение с поотделно ".

" Не мисля, че карцерът на Борисов бе неточност, доколкото зная е имало данни за закононарушения. Прокуратурата стартира инспекция ", сподели още Василев. Той обаче не изясни какви данни за закононарушения има, откакто даже съдът дефинира заповедта за ареста на Борисов за противозаконна и уточни, че заповедта за арест, която е показана, е „ необразована и смислово неразбираема “.

" Мисля, че ще сме първа политическа мощ. Оттам нататък се борим за 121 гласа, които да създадат коалиция, сподели той, без да прецизира с кого ще прави коалиция. Надявам се, че гласоподавателите ще излязат и ще гласоподават и тези недостигащи ни четири гласа ще влязат в Народното събрание ", сподели в умозаключение той.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР