Не очаквам проблеми с доставките на газ от Русия за

...
Не очаквам проблеми с доставките на газ от Русия за
Коментари Харесай

Христо Казанджиев пред Lupa.bg: Само добив на газ на наша територия ще ни спаси

" Не чакам проблеми с доставките на газ от Русия за България, заради обстоятелството че газопроводите, които зареждат " Турски поток " през Черно море са отвън зоната на спора. България би трябвало да бъде спокойна по отношение на доставките ", разгласи пред Lupa.bg енергийният специалист Христо Казанджиев във връзка последните събития към Русия и Украйна.

По думите му прекъсването на процеса по сертификация на газопровода " Северен поток " може да докара до недостиг на природен газ за Европа. " Хубавото е че сме в края на зимата, тъй че потреблението на газ последователно понижава. В по-дългосрочен проект, Русия постоянно е употребила природния газ като доста сериозен лост за политическо влияние. Изявлението на Медведев беше тъкмо в тази посока, че природният газ за Европа ще стигне 2000 евро. Разбира се това е несериозно, само че края на крайщата има истина във обстоятелството, че Русия, според от съответните си геополитически ползи, може да манипулира цената на природния газ ", добави той.

Казанджиев е безапелационен, че Европа доста съществено би трябвало да се замисли за диверсификация на източниците на природен газ, включително с създаване на локални източници. В България такива има, само че са блокирани от години.

" Най-важното, което би трябвало да създадем като страна е да създаваме източници на газ на нашата територия. Преди години беше отказана концесия за рандеман на газ в региона на Ловеч-Враца. Бяха замразени изследвания в региона на Деветаки, в региона на Велико Търново, в региона на Камчийското намаляване. България би трябвало неотложно да позволи вложения за търсене, изследване и извличане на природен газ на нейна територия. Има искащи да го създадат, само че им се пречи. Само по този начин ще имаме някаква самостоятелност ", безапелационен е специалистът.

" По предварителна оценка запасите ни на газ стигат до 30 милиарда кубически метра газ. Въпреки обстановката в световен проект, някакси ние не сме узрели да бъдем по-независими. Има една приказка- " Който не храни лична войска, храни непозната войска ". Същата работа е и с ресурсите. Който не развива личните си запаси, ще се надява на подаяния от другите ", сподели още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР