Не на шега – на дата 1 април през 1778

...
Не на шега – на дата 1 април през 1778
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 1 април Оливър Полък създава знака на долара

Не на смешка – на дата 1 април през 1778 година предприемачът от Ню Орлийнс Оливър Полък основава знака на $. Онова S-че с две отвесни черти.

Доларът е публична парична единица на редица страни. Най-известна от тях е тази на Съединените американски щати, наричана на български щатски $ или американски $, считана за главната в света аварийна валута.

Думата " $ " пък произлиза от името на остарялата северноевропейска парична единица талер. Същия генезис има и наименованието на паричната единица толар в Словения. Милиарди долари обикалят освен Съединени американски щати, само че и света, всеки ден.

Те сменят притежателя си, страната, предназначението си, по-бързо в сравнение с ние можем да ги изброим. Те са най-използваната и една от най-бързо изхабяващите се валути. Американските банкноти живеят приблизително сред 8-20 месеца.

Първа метеорологична карта в от време на време издание.

Първата метеорологична карта в печатна медия се появява на днешната дата през далечната 1875 година. Принтираната черно-бяла карта е оповестена в лондонския вестник " Таймс ", който употребявал услугите на т.нар метофис – който прави детайлни изследвания на времето на Острова и прилежащите страни.

Синоптичната карта като детайл в публицистиката обаче се появява по-рано. За неин " рожден ден " се счита 19 февруари 1855 година, когато шефът на Парижката обсерватория Юрбен Льоверие показва в Парижката академия на науките оперативна карта за времето в Европа за късия период сред 9 и 10 часа сутринта на същия ден.

Първата в историята на науката синоптична карта, формирана по метеорологични данни, поставя началото на Световната метеорологична работа. Работата на Льоверие потвърждава, че благодарение на синоптични карти може да се планува възникването на мощни ветрове, дъждове и катаклизми, сходно на бурята от есента на 1854 година, която в разгара на Кримската война разрушила военната англо-френска ескадра.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР