Не на насилието. Да кажем СТОП на агресията, заявиха днес

...
Не на насилието. Да кажем СТОП на агресията, заявиха днес
Коментари Харесай

Протест срещу насилието и агресията се проведе в кубратското село Юпер

" Не на насилието. Да кажем СТОП на експанзията ", обявиха през днешния ден в кубратското село Юпер десетки поданици от Русенско и Разградско. Инициативата се организира в памет на убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната ѝ щерка Мария.



Младата жена и невръстното ѝ дете бяха открити с прободни рани в дома им при започване на ноември предходната година, а за закононарушението бе задържан брачният партньор и татко на детето – Галин Стоянов, който е родом от русенско. Според първичните версии убийството е осъществено поради желанието на дамата да напусне брачна половинка си.

Връстниците на Ирина от селото, с които е отраснала дружно, проведоха две начинания в нейна памет през днешния ден – паметната плоча за двете жертви на домашно принуждение пред читалището и засаждането на две иглолистни дръвчета.



" Те са самобитен знак на живота, който не им беше разрешено да изживеят, и целят да привлекат публичното внимание към проблемите на домашното принуждение ", обявиха още младежите от Юпер.

Ирина Спасова е приключила главното учебно заведение в кубратското село, след което е траяла образованието си в друго обитаемо място, живяла е в Русе, а последните 10 години е била в Испания. Завършила е строителен колеж, само че е работела като маникюристка.



Снимки: Областна администрация - Русе

Младата жена постоянно се е прибирала в родното си място, където е взела участие в танцовия състав към локалното читалище. Последно се прибрала дружно с щерка си през август 2022 година Двете взели участие със състава от Юпер в Националния събор на националното творчество в Копривщица.

Автор: Андрей Кючуков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР