Не можем да преодолеем гнева и омразата просто като ги

...
Не можем да преодолеем гнева и омразата просто като ги
Коментари Харесай

Не можем да преодолеем гнева и омразата просто като ги потиснем - ДАЛАЙ ЛАМА

Не можем да преодолеем гнева и омразата просто като ги потиснем. Нужно е интензивно да им противодействаме с самообладание и приемливост.

Когато изпитваме търпението си ние в действителност се борим с гнева.

Вярвам, че гнева и омразата са страсти, които в случай че бъдат оставени без контрол и внимание, единствено ще набъбнат неимоверно.

Ако ги изразявате и ги оставите да се проявят, това единствено ще усили силата им, няма да ги потуши. Затова имам вяра, че към тези страсти би трябвало да се подхожда внимателно и мъдро, с цел да намалеят.

Чувствата на яд и ненавист се раждат от схващане, което е недоволно и което се намира в некомфортна обстановка.

Затова можете да се подготвите, като непрекъснато работите над построяването на вътрешна задоволеност, възвисявате своите добрина и съчувствие.

Това успокоява мозъка и оказва помощ да се предотврати гнева. А когато обстановка се изпречи на пътя ви, може да потушите гнева си и да я обмислите.

Научете кое въздейства на надигането на гнева у вас. А оттова обмислете дали гневът и омразата са подобаващият отговор и дали са потребни или ще навредят.

Положете изпитание да спазвате своя вътрешна дисциплинираност и въздържаност, които ще ви оказват помощ да се борите с отрицателните страсти – заменете ги с самообладание и приемливост.

Търпението и толерантността се пораждат от опцията човек да остане хладнокръвен, а не да се въздейства от неприятни обстановки и условия.

Търпението и толерантността в този смисъл не са симптом на уязвимост или отричане, а даже в противен случай – те са знак на силата, идваща от волята.

Да отвърнеш на сложна обстановка със успокоение, вместо с яд, значи че притежаваш убеденост, която идва от един мощен, порядъчен разум.

Мисля, че има доста мощна връзка сред смирението и търпението. Смирението значи да имаш способността да отвърнеш на конфликтна обстановка, само че да решиш да не го правиш. Това граничи с талантливост.

МЕДИТАЦИЯ 1

Представете си обстановка, в която ваш непосредствен, който познавате доста добре, изпитва мощен яд. Той е толкоз сърдит, че даже излъчва с тялото си негативните с страсти. Започва да блъска и да чупи предмети.

След това си представете следствията от гнева му. Ще видите даже физическата му смяна. Този човек, който ви е непосредствен и който харесвате, в този момент се трансформира в грозно създание.

По-лесно е да пресъздавате какво се случва в припадък на яд на някой, който ви е непосредствен, в сравнение с да си визиите самите вас в такава обстановка. Защото е по-лесно да се видят непознатите, а не личните неточности.

Сега си представете, че вие сте били в тази обстановка десетки пъти. Кажете си: “Аз в никакъв случай няма да разреша да попадна в обстановка, в която не мога да управлявам гнева си, тъй като в случай че го направя, ще съм на мястото на близкия си човек. Ще пострадвам от същите последици, ще изгубя успокоение и хладнокръвие и ще се трансформира в грозното създание, което виждам. “

След това се фокусирайте върху това умозаключение и си припомняйте да не попадате в клопката на неконтролируемия яд.

МЕДИТАЦИЯ 2

Още една медитация с визуализация. Представете си някой, който не харесвате, който ви нервира, или ви лази по нервите.

След това си представете обстановка, в която ви ядосва или наскърбява. Оставете се да се надигне у вас отговорът на това дразнение – а точно гневът.

Забележете по какъв начин се чувствате, вижте кое е нещото, което минава границата. Усетете дали ставате по-спокойни или в противен случай – чувствате се неприятно.

За няколко минути анализирайте възприятията си. И в случай че стигнете до заключението, че в сходна обстановка ставате неспокойни и не си заслужава това неспокойствие да ви въздейства, си кажете, че в бъдещи обстановки няма да реагирате по този начин. Фокусирайте се върху това умозаключение.

Из „ Изкуството на щастието “ 

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР