Не можем да очакваме европейския главен прокурор да се занимава

...
Не можем да очакваме европейския главен прокурор да се занимава
Коментари Харесай

Атанас Славов: Смяната на Гешев е работа на българските институции, а не на Лаура Кьовеши

Не можем да чакаме европейския основен прокурор да се занимава със промяната на Иван Гешев, това е работа на българските институции и общество, сподели националният представител от “Демократична България ” Атанас Славов по Българска национална телевизия.

Той изясни, че задачата на визитата на Лаура Кьовеши е да се открият действителни работни връзки сред българските и европейските институции. В рамките на визитата ясно бе декларирано, че българските европейски делегирани прокурори към този момент са извънредно натоварени, тъй като работят по 120 каузи.

“Фактът, че Кирил Петков и Лаура Кьовеши са се договорили Министерският съвет да стане точка за сигналите на Европейската прокуратура, е индикация, че досегашният модел, при който Върховната касационна прокуратура беше филтърът за делата, явно е бил неработещ ”, посочи още Славов.

Доц. Атанас Славов акцентира, че европейският основен прокурор държи да има директен контакт към другите български институции.

“Колкото повече органи, толкоз по-голям е шансът, като бъде засечен един сигнал или някакви данни за нарушавания, те да се озоват като сигнал до съответния прокурор. Но не бих споделил, че това е положителен сигнал за българската прокуратура ”, добави той.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по правни и конституционни въпроси разяснява и утвърденото на първо четене закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Той подсети, че закриването им е част от съдружното съглашение, което значи, че в пленарна зала ще има болшинство за тази промяна.

“Тази стъпка ще спомогне да няма произвол от хора, облечени в тоги и изпълняващи политически инструкции и претенции ”, изясни Славов.

На въпрос до каква степен е стигнала работата по реформирането на антикорупционната комисия КПКОНПИ, Славов увери, че законопроектът е на финалната си права.

“Избрахме по-стратегическия метод на по-дългосрочна смяна, което наложи да отделим доста повече време на подготовка за законопроектите и за разискване. Антикорупционната комисия ще има действителни проверяващи пълномощия, а не както до момента – да прави някакви инспекции, да работи с някакви специфични разследващи средства, които обаче не е ясно на кого служат ”, сподели той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР