Не може зам.-председател на партия да бъде служебен министър. Това

...
Не може зам.-председател на партия да бъде служебен министър. Това
Коментари Харесай

Румен Радев за Даниел Митов: Не може зам.-председател на партия да е служебен министър

Не може зам.-председател на партия да бъде длъжностен министър. Това сподели президентът Румен Радев в първия си коментар, по повд желаните от служебния министър председател Димитър Главчев промени в кабинета. Главчев предлага за външен министър Даниел Митов (ГЕРБ).

" Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет, което е следващото доказателство за неуспеха на конституционната промяна. И в устрема си да наложат цялостен монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията в действителност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства ", разяснява президентът.

И добави:

" Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се разпорежда, по какъв начин се заплашва министър-председателят. И аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Когато аз отговарях за служебните държавни управления, партиите не можеха и да си помислят за сходни вмешателства ".

По думите му за външния министър е станало ясно от кое място идва заръката,

" Но кой поръча промяната и на земеделския министър, който господин Главчев персонално показа за оставане в служебния кабинет в дух на последователност и като потвърден мениджърски опит в региона. Не е ли необичайно министър-председател да се сменя през ден мнението и обикновено ли е въобще през ден да сменяме министър? Така объркваме и обществото, и бизнеса, и сътрудниците ", сподели още Радев.

Президентът още веднъж съобщи, че няма да се бърка в състава на служебния кабинет, само че ще упорства и министър председателят да си съблюдава обещанието, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии.

" В петък ще поканя господин Главчев да обсъдим неговите оферти, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии ", разясни президентът.

В страната има задоволително готови дипломати с евроатлантическа ориентировка, които могат да поемат поста външен министър, който да отстоява външнополитическия курс на България, разяснява Румен Радев.

Президентът още веднъж изрази ангажираност да не допусне конституционна и управническа рецесия, макар по думите му, неуместните промени в Конституцията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР