Не може такава голяма държавна болница като Пирогов да се

...
Не може такава голяма държавна болница като Пирогов да се
Коментари Харесай

Здравното отсече: Пирогов се управлява еднолично

„ Не може такава огромна държавна болница като „ Пирогов ” да се ръководи еднолично. От Съвета на шефовете настояват, че не им е предоставено помещение и не са им предоставени материали, които ги касаят ”. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров.

„ От Съвета на шефовете настояват, че „ Пирогов ” се ръководи безусловно непрозрачно. Балтов крие голям брой материали, които те са му поискали. Вероятно ще излязат и други обстоятелства ", сподели още Петров.

„ Конкретният мотив за отстраняването на проф. Асен Балтов е инспекцията на НЗОК, при която имаше един промеждутъчен отчет, който получихме преди 3-4 седмици. Сега получихме и окончателния, който удостоверява констатациите ”, изясни Петров.

По думите му има задоволително доводи за промяната на проф. Асен Балтов.

„ Практиката демонстрира, че когато по избрани критерии се смени едно управление, по-късно излизат доста фрапиращи обстоятелства. Има и един промеждутъчен одит в „ Лозенец “, той ще излезе след няколко дни “, сподели още зам.-министър Петров.

„ Не мога да приема един шеф да въплъщава това като офанзива против болничното заведение и лекарите. Това, което е правил шефът и управлението на болничното заведение, няма общо с активността на лекарите, за която всички ние би трябвало да благодарим “, сподели още той.

Запитан дали е допустимо шефове на отделения да са знаели за фиктивни пациенти, Петров отговори: „ Възможно е. При инспекцията прави усещане,  че това се касае главно по две клинични пътеки – „ Бъбречна непълнота “ и „ Чернодробни болести “. Множеството такива случаи приказват за неупражнен надзор от страна на изпълнителния шеф “.

„ Най-вероятно ще излязат и други обстоятелства, които не могат да се установяват, до момента в който Балтов е изпълнителен шеф. Фактите демонстрират, че той пречи на активността на Съвета на шефовете ", безапелационен бе д-р Димитър Петров.

На въпрос дали зад отстраняването на проф. Балтов се крие някакъв политически или персонален претекст, той отговори: „ Ние не сме политически кабинет. Ние сме експертен кабинет на служебно държавно управление. Тук няма партийни фрагменти сега. Когато шефовете не си правят работата, не би трябвало да смятат, че това е политически уволняване. Става въпрос за няколко лечебни заведения, при които сме подхванали дейности след съответни данни за нарушавания ”.

По думите на Петров самият той не е разговарял лично с Балтов. „ Здравният министър го е предизвестил от дълго време, че потвърдят ли се констатациите от междинния отчет, той ще реши да го освободи поради неефикасен надзор върху активността ”, сподели още той.

Зам.-министър Петров разяснява и обстоятелството, че проф. Балтов ще апелира отстраняването си. „ Не чакам след обжалването основанията да изчезнат. Очаквам да се появят нови ”, сподели той. И добави: „ След като влезе нов Съвет на шефовете в „ Лозенец се твърдеше, че това е ход против цялата болница и лекарите. Ние констатирахме че там няколко индивида са взимали големи средства за продължително материално стимулиране, а останалата част не са вземали. Новият Съвет направи нова скица и от този месец има заслужено систематизиране на средствата и мисля, че хората са доста по-доволни от това. Подобен развой стартира сега в „ Александровска ”, подобен ще има и в „ Пирогов ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР