Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в

...
Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в
Коментари Харесай

Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет

Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, споделя жител с букви Г.А.

Синята и зелена зона в Бургас да се премисли и преработи по подобен метод, че да е в интерес на живущите на съответните места и заплащат стикери, а не да обслужва тези, които неотдавна имат парцели на адрес или тези, които просто се възползват от работното време на платеното паркиране. Това в общи линии предлага бургазлията Г.А., който живее в центъра на града и се оплаква от това, че място за паркиране няма.

„ Трябва да се направи указател на живущите по документ, дата на издаване, регистрация на автомобил в зоната и да се употребяват с преимущество тези, които са се записали както по парцел, по този начин и по съответна зона. Те би трябвало да имат преимущество пред тези, които преди малко са се записали. Не може някой, който е закупил парцел през 2024 година и има автомобил, да си закупи стикер за съответната зона и да е по-привилегирован от тези, които живеят на местата от 25 и повече години. Места НЯМА ”, написа Г.А. в свое писмо, адресирано както до Общинския съвет, по този начин и до кмета Димитър Николов.

Той приканва да бъдат въведени ограничения и да се обезпечи опция за паркиране по местоживеене. Според него би трябвало да се създадат нови паркинги в региона, да бъдат многоетажни и функционални. 

Проблем с паркирането в Бургас има освен в центъра и освен там, където има синя и зелена зона. На места е всекидневно и считано за „ обикновено ” да се търси паркомясто в продължение на 20-30 минути, защото след 19 ч., когато свърши работното време на платеното паркиране, в зоните стопират коли, чиито притежатели не живеят на съответните места. Проблемът се задълбочава и от служебните коли и даже бусове, които всеобщо паркират след 19 ч. в обсега на зоните.

Предложението на Г.А. звучи неуместно за осъществяване. Това, което той дава като концепция, безспорно ще докара до спорове, тъй като пред закона няма значение дали някой живее на обещано място от 25 години или от 25 часа, стига парцелът да е негова благосъстоятелност. За страдание заплащането на стикер за синя зона не дава обезпечено място за паркиране и това също е проблем.

В този смисъл обаче много по-рационално би било осъществяването на друга идея, считат бургазлии. Ако вземем концепцията на Г.А. и я преразгледаме, можем да достигнем до забавна догадка. Приемаме, че казусът с паркирането в зоните идва от така наречен „ пришълци ” - хора, които не живеят на адресите, където оставят колите си след работното време на зоните. Ако това е по този начин, то може би е редно в тези часове на местата да могат да паркират САМО притежатели на коли, които имат жилищна регистрация по адрес. По този метод ще се реши казусът както със служебните коли, които „ превземат ” празни места вечер, по този начин и с неналичието на паркоместа. Възниква обаче въпрос: А какво става с хората, които желаят да оставят автомобила си в центъра на града след работното време на синята зона?

Отговорът от дълго време е даден с опит от чужбина - построяват се налични етажни паркинги, като този на ул. „ Ген. Гурко ”. 

Въпросът обаче е, че всичко това са хипотези, защото има едно незнайно в цялата обстановка - по какъв начин хората ще свикнат на това изобретение и какъв брой тъкмо ще е отрицателна реакцията им. В известна степен това значи, че решението на казуса с паркирането се свежда до политическа воля, а че изгодата от Синята зона става все по-малка с всяко уголемение на обсега занапред ще стартира да става явно.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР