Не може ли просто да се приберете?“ Този въпрос, звучащ

...
Не може ли просто да се приберете?“ Този въпрос, звучащ
Коментари Харесай

Гражданите на Франция искат от протестиращите да се приберат

„ Не може ли просто да се приберете? “

Този въпрос , звучащ уморително , е бил насочен от французойка на междинна възраст към тайфа младежи, които са минали около нея, до момента в който група полицейски чиновници за битка с безредиците с защитни щитове ги е преследвала. Часът е бил към 01:00 след среднощ в неделя сутринта на „ Шанз Елизе “ – раят за извършване на покупки на туристи в центъра на Париж. Въздухът е бил лютив поради сълзотворния газ в нощ номер 5 от уличните вълнения, обхванали Франция след, предава „ BBC “.

Еманюел Макрон горещо се надява протестиращите, измежду които има и вандали, да се откажат и да се приберат . Поради толкоз доста аргументи.

Вторият му мандат като френски президент е посипан с цивилен безредици – поради пенсионната промяна, а в този момент и поради гибелта на Нахел. Това не усъвършенства рейтинга му на известност.

Според учителя Абдул , който живее в същия регион като Нахел, Макрон е напълно отговорен . Той разяснява пред медията, че икономическите му промени са злополука . Франция се разпада дружно с просветителната си система , прибавя той. Абдул е уверен, че недоволни, безработни млади мъже от необлагодетелстваните квартали са най-малко частично виновни за уличното принуждение. Те са зад кулисите, натискат тези младежи, споделя той.

Съседите на Абдул изваждат мобилните си телефони всяка заран, с цел да снимат тлеещите остатъци от последните безредици . Те споделят същото – желаят младежите да спрат . Студентката Силия сподели, че се тормози, че насилието може да приключи с противоположна реакция против цялата им общественост.

Снощи майките в „ Олни “, работен регион покрай Париж, сами излязоха по улиците, развявайки листовки , призоваващи за преустановяване на насилието . Миналата седмица президентът Макрон прикани „ mamans et papas “ /майките и бащите/ на бунтовниците да ги държат у дома и отвън обществените мрежи, които, съгласно него, разрешават да се популяризират „ провокаторски материали “.

Кризата също по този начин отслабва политически Макрон . Левицата го упреква, че подценява бедните и маргинализираните. Десните упорстват той да се оправи по-твърдо с насилието, налагайки изключително състояние в цялата страна. Вариантите не са лесни за френския държавен глава. Една принуда може да провокира още по-голяма гняв по улиците. И още повече да опетнят интернационалното състояние на Франция.

Заради рецесията Макрон беше заставен да напусне срещата на върха на водачите на Европейски Съюз предходната седмица, където се обсъждаше най-голямата изключителна обстановка в Европа : нашествието на Русия в Украйна. И този уикенд президентът трябваше да анулира доста обсъжданото държавно посещаване във значим съдружник на Европейски Съюз Германия – първото на френски президент от 23 години.

Същевременно в света на спорта се задават въпроси дали може да се разчита на Франция за безвредното домакинство на интернационалните събития като най-големия шампионат по колоездене в света – „ Тур дьо Франс “. Той завършва след три седмици на „ Шанз Елизе “ – обичано място за бунтовниците. Световната купа по ръгби би трябвало да стартира във Франция през септември.

Що се отнася до фамилията на починалия младеж , те са споделили пред журналиста на „ BBC “, че също доста желаят бунтовниците да се приберат . Те в никакъв случай не са призовавали към актове на ненавист, кражба или заличаване в негово име. Всъщност се тормозят, че насилието може да отвлече вниманието от това, което желаят: правдивост . За тях това значи служителят на реда, който умъртви Нахел, да бъде наказан и да лежи в пандиза .

Но от диалози със самите протестиращи излиза наяве, че те не желаят да се приберат . Редица прибавят, че се усещат несигурни вкъщи заради постоянните конфликти с полицията. Организация на обединените нации упрекна френските сили за сигурност в систематичен расизъм.

Активисти като Аса Траоре – чийто брат умря преди 7 години след арестуването му, ни споделиха, че да си млад черен или арабин в жилищен комплекс във Франция значи постоянно да бъдеш изложен на полицейска грубост и расово профилиране . Докато Франция признае, че казусът е ендемичен , споделя тя, ще има още случаи като този Нахел.

Генералният секретар на един от огромните полицейски синдикати във Франция, „ Unité SGP “, изрично отхвърля обвиняванията за систематичен расизъм. Жан-Кристоф Куви показва, че Франция „ не е Съединени американски щати. Ние нямаме гета. Нашите сили съставляват мултикултурното общество на Франция с офицери от всевъзможен генезис. Ще намерите може би 1% расисти – както в останалата част от обществото – само че не повече. “

Той не е поискал да разисква спецификата на случая с Нахел, защото следствието още не било завършило.

През януари френският министър председател Елизабет Борн започва нов проект за деяние против расизма , само че той беше подложен на критика за мълчанието си по отношение на расовото профилиране от френската полиция.

Не всички бунтовници са по улиците на Франция поради гибелта на Нахел, само че споделят, че шумните митинги са единственият метод хората като тях да чуят гласовете си във Франция. Затова допълват, че не могат и не би трябвало да се прибират.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР