Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в

...
Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса в
Коментари Харесай

Василев каза на какво се дължи драмата в електроенергийния сектор

" Не може страната да поеме цялостния риск на бизнеса в електроенергийния бранш. Схемата за погашение на обезщетения би трябвало да бъде уравновесена ". Това сподели заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика.

Според него страната би трябвало да поеме това, което е спомагателен риск, само че не може изцяло да се трансферира рискът от държавните субекти към страната. По думите му това би било извънредно неприятна процедура и тя води до деформиране на пазара и до неприятно държание на " играчите на пазара в бъдеще ".

" Драматичната обстановка в електроенергийния бранш се дължи не толкоз на нараснало ползване или по-малко предложение на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с интернационалните пазари и извънредно огромното равнище на експорт, което подвига цените ", уточни той. 

По този мотив към този момент бяха изплатени обезщетения за месеците октомври и ноември, напомни министър Василев.

" Със свое решение държавното управление одобри спомагателни 450 млн. лв. за обезщетения от бюджета. Освен това още 410 млн. лв. от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лв. Министерството на финансите е планувало като бюджетни средства за в допълнение подкрепяне на бизнеса в интервала декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат употребявани. Биха могли да бъдат употребявани за подкрепяне и свръхпечалбите в държавните енергийни сдружения ", добави вицепремиерът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР