Не може да се отрече, че технологиите са подобрили много

...
Не може да се отрече, че технологиите са подобрили много
Коментари Харесай

Какво е дигитален стрес и как да се преборите с него?

Не може да се отхвърли, че технологиите са подобрили доста аспекти от живота ни – безконечен и елементарен достъп до информация, развлечения, свързване с хора във всяка точка на земното кълбо и така нататък От друга страна цифровият свят крие и своите рискове. Една от тях сигурно е цифровият стрес.

Дигитален стрес – това е относително нов термин за не толкоз нов проблем, с който се сблъскват доста хора. Дигиталният стрес се разказва като възприятие на стрес, безпокойствие и(ли) претоварване, което се поражда поради възходящата взаимозависимост от цифровите технологии и непрекъснатата съгласуваност, която те обезпечават.
Какво тъкмо предизвиква цифровия стрес?
Претоварване с информация: С непрекъснатия поток от информация, вести, известия, мейли човек елементарно може да се почувства претрупан с информация в цифровия свят. Това е изключително правилно, в случай че вършиме няколко неща по едно и също време или едно и също време, само че за по-дълъг интервал.

Страх от това да не пропуснете нещо: На британски език този феномен се назовава FOMO и е действителен проблем за доста хора. Те могат да се почувстват мощно уплашени, тъй като напускайки цифровия свят, биха пропуснали доста значими неща. Социалното сравняване пък води до възприятие на некомпетентност и ниско самочувствие.

Изключване от сегашния миг: „ Залепването “ за мобилния телефон или компютъра е нездравословно както душевен, по този начин и физически. Дигиталният свят е като тип бягство от действителността към вас и желанието ви да прекарвате часове наред там, е белег, че не можете да присъствате както би трябвало в сегашния миг.

 Добави изложение

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР