Не може да се каже кога ще дойде в България

...
Не може да се каже кога ще дойде в България
Коментари Харесай

Проф. Нели Корсун: Данните за Омикрон от Южна Африка са оптимистични

Не може да се каже по кое време ще пристигна в България Омикрон, само че го чакаме в близко време. При един от PCR тестванията при Делта разновидността се потвърждават три гена на ковид. Предварителната информация беше, че при Омикрона единият от гените не се потвърждава и по тази причина при четирите проби, които имахме в последните дни, нямаше S ген, при което не считахме, че това са съмнителни за Омикрон проби, само че при секвениране се оказа, че това е една от разновидностите на Делта разновидността. Това сподели проф. доктор Нели Корсун - завеждащ лаборатория " ГРИП И ОРЗ " в НЦЗПБ в утринния блок " Денят стартира ".

" Данните от Южна Африка са оптимистични, лекарите смятат, че протича по-леко болестта, рядко се постанова нуждата от хоспитализация ".

В Южна Африка множеството болни са младежи, при които протича по-леко. Затова не се знае какво ще бъде държанието на вируса, когато се популяризира необятно в други страни, където доминират възрастните хора. Счита се, че по-възрастните и неимунизирани хора със съпътстващи хронични болести ще бъдат още веднъж рискови за по-тежко протичане на този вирус ", сподели проф. доктор Корсун.

Тя разкри още, че при разновидността Омикрон са присъщи мощна изнемощялост, болки в мускулите и не се следи загуба на усет и подушване.

" Данните у нас демонстрират, че случаите понижават, само че не се знае каква ще бъде обстановката след необятното разпространяване на Омикрон в България.

Този вид има дарба да заобикаля имунитета, основан от предходно заболяване или от имунизация. Тези данни също не са безапелационни, належащо е да се проведат лабораторни проучвания ", посочи тя.

Проф. Нели Корсун сподели още, че изследвания демонстрират, че имунизацията Пфайзер има понижена успеваемост във връзка с Омикрон. " Установява се, че пациенти с бустерна доза или са прекарали болестта и по-късно са имунизирани, са по-добре предпазени от този вирус ", разясни проф. Нели Корсун.

" Очакваше се четвърта доза да се наложи да се сложи една година след миналата втора или трета, само че заради способността на Омикрона да заобикаля постваксиналния имунитет, може би ще се наложи четвърта доза да се сложи по-рано от 1 година ", сподели още проф. Корсун.

Проф. Нели Корсун показа още, че към този момент в България не са потвърдени грипни вируси. Тя сподели, че има насочващи данни по тази причина по какъв начин да отличим грипа.

" Той стартира по-внезапно, внезапно се покачва температурата. При грипа продължителността на заболяване е по-малка и признаците отзвучат за 5-6 дни ", разясни проф.Корсун.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР