Не може да се говори за цялостна координация, отделни звена

...
Не може да се говори за цялостна координация, отделни звена
Коментари Харесай

Как се пази „нашият човек“ в МВР? Бившият служител Иво Кирилов пред ФАКТИ

Не може да се приказва за цялостна съгласуваност, обособени звена от системата на Министерство на вътрешните работи са работили в услуга на Георги Семерджиев. Някои неща са фрапантни - Семерджиев е бил арестуван и е позволено той да избяга. Това съобщи преди време служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Какво значи „ … този е наш човек, остави го… “ Пред ФАКТИ приказва някогашният чиновник в Министерство на вътрешните работи Иво Кирилов.

- Г-н Кирилов, вие сте бил дълги години в системата на Министерство на вътрешните работи. Защо в този момент излизат на показ разнообразни зависимости сред чиновниците и финансово постоянни хора, както и такива от кримиконтингента?
- През тъй наречените „ преход “ постоянно са се случвали такива събития и са излизали свързаности сред чиновници на Министерство на вътрешните работи и хора от разнообразни области на живота. Но информацията за такива свързаности е била покривана от чиновници на по-високо равнище в системата на Министерство на вътрешните работи. Едно за избрани хора да не бъдат дискредитирани, а също по този начин е оказвано и влияние върху медиите. Но сега служебното държавно управление, което ни управлява, няма интерес да потулва тези неща. А и обществото демонстрира към този момент огромна непоносимост по отношение на войната по пътищата. Ежедневно губим хора, които умират по пътищата ни поради хора от вида „ наш човек “.

- Как се прави „ чадър “ над някого от Министерство на вътрешните работи?
- „ Чадър “ се прави от чиновници на високо равнище, тъй като имат разнообразни механизми за въздействия върху подчинените си. Примерно, прикриват се осъществени нарушавания и закононарушения от даден човек. Ако този човек е оперативно забавен за службите, когато той има някакъв проблем се обажда „ по-нагоре “ и индивидът „ по-нагоре “ влияе на избраната конструкция на Министерство на вътрешните работи да не си свърши работата. Това, рано или късно, води до тежки катастрофи и произшествия.
- 40 служители на реда са затваряли очите си за нарушаванията на Георги Семерджиев и са му помагали. Това разгласи вътрешният министър Иван Демерджиев. Как става това?
- Въпросните служители на реда са най-ниското ходило за тъй наречените „ дребни услуги “.

- Пояснете какво да разбираме под „ дребни услуги “…
- Примерно да му кажат къде има патрули на полицията и той да мине по различен маршрут, с цел да не го спрат вероятно. „ Чадър “ може да бъде разпънат върху даден индивид единствено от чиновници на високо равнище. Всичко друго се свежда до „ дребни услуги “, макар че те водят, както виждаме, до нарушавания и произшествия с съдбовни последици. Визирам злополуката на Околовръстното шосе, при която почина френският жител.

- Полицаите на ниско равнище въпреки всичко би трябвало да останат „ удовлетворени “… Как става това?
- Това, което излиза по медиите и четем, е, че става въпрос за дребни услуги като миене на коли. Но има и друго. Вече се разяснява и че са получавали някои „ втора заплата “ за услугите си. Това към този момент би трябвало да се обясни от проверяващите органи.

- Дотам ли се докарахме, че служителите на реда да са удовлетворени, че ще си измият някъде колата без пари. Това коства 5-6 лева…
- В София има две автомивки - в Столична дирекция на вътрешните работи и в отдел „ Пътна полиция “, на която чиновниците в Министерство на вътрешните работи могат да си мият служебните коли. Иначе отвън това всичко става с познати, с контакти… Говорим за към 400 коли, които няма по какъв начин да влязат в график в тези две автомивки. А и самите автомивки са остарели и амортизирани, тъй като са правени преди 1990-а. В последните години Министерство на вътрешните работи е недофинансирано. Служителите си заплащат за бензина, за маслото, за гумите, за поддръжка на колите. И по този начин става. Като си отишъл 10 пъти да си миеш колата без пари, след това притежателят на автомивката като ти се обади за услуга, помагаш.

- Къде остана моралната част на това да служиш на страната?
- В доста огромната си част хората в Министерство на вътрешните работи постъпват с концепцията да оказват помощ и да служат на обществото. Но в един миг, когато си заловил лицето Х в нарушаване, а след това ти се обадят от „ високо “ и ти кажат, че този е „ наш човек, пусни го… “. Когато това стане 10-15 пъти, хората си споделят: „ Аз какво върша тук! “ И след това към този момент служителят си взема решение дали да стане част от „ системата “, или да се маха. И тук има един различен проблем.

- Какво имате предвид…
- Има едно преплитане. „ Охранителна полиция “ сега е изкарана на пътя сякаш в интерес на „ Пътна полиция “. Но виждаме, че постоянно, когато стане гаф, в него е забъркан чиновник на „ Охранителна полиция “.

- Дайте образец?
- Хората, за които се твърди, че са помагали на Семерджиев след случая в столицата, са от „ Охранителна полиция “. Преди дни в Пловдив хванаха служител на реда по какъв начин прибира 50 лв.. Той отново е „ Охранителна полиция “. Сега случката на Околовръстното – чиновниците са отново от „ Охранителна полиция “. Работата на „ Охранителна полиция “ е да пази публичния ред, да пази предпазени очевидци, да охранява обекти, предварителна защита и така нататък „ Пътна полиция “ е вкарана в структурата на „ Охранителна полиция “. „ Пътна полиция “ е под шапката на „ Охранителна “. Просто не е приоритет на „ Охранителна полиция “ да извършва задания от ресора на „ Пътна полиция “. Когато на пътя екип на „ Охранителна полиция “ спре кола за инспекция, се основава опция за корупционно държание. За времето, през което „ Охранителна полиция “ е на пътя, не виждаме понижение на злополуките и пътния травматизъм. Това е видно от статистиката за пътните катастрофи. Има и още проблеми. Министерство на вътрешните работи няма запас, с който може дейно да следи дейностите на чиновниците си. Какво имам поради. В патрулките сложиха камери. Една промяна в Министерство на вътрешните работи е 12 часа – от Х часа до Х часа. Това са 12 часа записи от дежурството на екипа. При 500 екипа на полицията на терен всеки ден в страната в една промяна, това прави 6000 часа записи на промяна. Кой може да ги прегледа? Преглеждат се 2-3 събития и толкоз. А и до момента не съм видял някой да е осъден по записи от камерите. Основно нарушаванията са, че униформеният е без шапка, не е закопчан и така нататък Дребни неща. Преди години имаше пилотен план за тъй наречените „ боди камери “, които бяха на реверите на чиновниците. Те правеха аудио и видео запис. Но очевидно не се хареса това на управлението на Министерство на вътрешните работи и нещата завършиха.

- Кой печели от спора сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Ставаме очевидци на непрекъсната замяна на думи кой какво не е приключил и какви са пълномощията му?
- Когато две управляващи се боричкат, нищо от този спор не оказва помощ за справяне с войната по пътищата, с битовата престъпност, с разпространяването на дрога и така нататък Когато има нещо навъпреки Министерство на вътрешните работи с основния прокурор, това не би трябвало да пречи да се работи обикновено с останалите прокурори и да има синхрон.

- Защо младежи желаят да влязат в структурата на Министерство на вътрешните работи и да работят за 1000 лв., примерно… Каква вероятност е това за тях? Или влизат в системата с едно на разум, както се споделя?
- Над 95% влизат в Министерство на вътрешните работи, с цел да служат. Но след това схващат по какъв начин се служи на обществото. Едни обират негативите, а други натрупат пари, че и в множеството случай за работа, свършена от хора на по-ниско равнище. Така хората стават разочаровани от системата. Но това се случва с времето, тъй като няма по какъв начин да започнеш работа в Министерство на вътрешните работи и незабавно да влезеш в схемите.

- Защо ставаме всеки ден очевидци на това по какъв начин дрогирани водачи карат по пътищата?
- Тестове има от много години, само че не в това е въпросът. Просто през днешния ден дрогата стана по-достъпна и човек знае по какъв начин да се достави. Защо хората прибягват до дрогата? При опиатите образните промени са съвсем незабележими. Ако служители на реда хване пийнал лидер, то е очевадно. Човекът залита, фъфли и така нататък, според какъв брой е пил. А при дрогата не е по този начин. Ако си използвал опиати в петък вечер, то в понеделник ти няма нищо очевидно. И хората на това разчитат, че няма да бъдат тествани. Самите проби за водачите са много скъпи – към 30 лв. е единият, и не са всеобщо употребявани от патрулите. От дрогата следите в организма на човек остават дълго време. Това би трябвало да се знае.

- Къде остават дилърите, разпространителите… За да те заловен зад кормилото, значи си го взел отнякъде?
- В момента страната е слаба и е в едно безвремие. В такова време чиновниците в Министерство на вътрешните работи, които интензивно работят и се занимават с дрогата, са се снишили, с цел да видят какво ще стане, а други пък са отстранени. И в такова време бизнесът с дрога се развива. Когато липсва прецизен надзор, всеки се възползва както може.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР