Не може да ги намерите, в чужбина са - това

...
Не може да ги намерите, в чужбина са - това
Коментари Харесай

Квартал в Кърджали заприлича на призрачен. Купуваш и заминаваш - това е тактиката на гурбетчиите!

„ Не може да ги намерите, в чужбина са ” - това чуват всекидневно пощальони в Кърджали. По техни наблюдения, най-малко по три жилището приблизително във вход на жилищна постройка в Кърджали са празни - жителите са или в чужбина, или от дълго време са се преместили със фамилиите си в различен град. Най-големият квартал „ Възрожденци ” пък е преди всичко по брой на „ призрачните ” жилища, оповестява 24rodopi.com. „ Нашият блок е 7-етажен, с пет входа, с по три жилища на етаж. Всички имат притежатели. Всеки ден като изляза на работа и се връщам, през уикенда, виждам едни и същи хора-около 70-100 на брой. Ето едно просто наблюдаване. Ако всички жилища бяха със фамилии, то несъмнено на паркинга заран щеше да е гъмжило. Огромна кооперация, която може да приюти към 1000 души-едно приблизително огромно село. Хората са обаче най-малко 10 пъти по-малко. Видно е и с просто око-жилища стоят празни, хората ги няма”, разяснява гражданин на квартала.

В градска среда у нас живеят към 5,2 млн. души, които населяват 2,6 млн. броя жилища. Това демонстрират данни от разбор на Евростат за демографската карта на общността през 2016 година

Освен това от съществуващите близо 2,6 млн. жилища в градовете - над 650 хиляди, или близо 25 %, са на практика необитаеми.

Купуваш и заминаваш - това е тактиката на гурбетчиите. Най-добрите клиенти на брокерите на недвижими парцели и главен мотор за всеобщото строителство във „ Възрожденци”. „ Успях да закупя две жилища в новопостроени кооперации в квартала. Инвестирам в недвижими парцели. До месец отпътувам още веднъж. Тук остава брачната половинка ми с децата. Постепенно би трябвало да подреждам последния апартамент. Първо майстори за довършителните работи, след това останалото”, разяснява гурбетчия от Кърджали.

Именно хора като Ахмед съумяват да поддържат изкуствено високите цени в неособено атрактивния регионален град в Източните Родопи.

„ Основният профил на купувача е гурбетчия, който е икономисал прилична сума пари и тъй като няма предприемачески усет или просто не желае да става частник, а да си работи от час до час за чорбаджията, а в останалото време да не се тормози, споделя „ Да имаме нещо в Кърджали - за фамилията, за децата “ и заплаща за апартамент във „ Възрожденци “.

По тази причина има доста „ призрачни “ жилища в квартала, какво вие наричате жилищата на гурбетчиите. Някои от новодомците ще се върнат, други от жилищата ще бъда препродадени “, разкриха пред 24rodopi.com от организация за недвижими парцели.

Специалистите в сектора показват, че „ никога няма взрив, само че се усеща рационален растеж на продажбите “. През миналите месеци е имало изтъргувани жилища във „ Възрожденци “ и на цени над 420 евро на кв. метър, огромна част от покупко-продажбите са за „ апартамент на зелено “ при 300 евро на кв. метър. Някои от строителите продавали с 20-30 евро по-скъпо.

Факт е обаче, че макар неналичието на статистика, процентът на „ призрачни” жилища в Кърджали на глава от популацията евентуално ще ни прати в челото по този индикатор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР