„Не мога да се съглася с изводите в доклада. Той

...
„Не мога да се съглася с изводите в доклада. Той
Коментари Харесай

Бившият шеф на тол управлението: Външният експерт е подлъгал Сметната палата

„ Не мога да се съглася с изводите в отчета. Той е изработен добре. Но тезите на външния специалист са подвели Сметната палата. Те са изначално неверни и несъстоятелни”. Това сподели проф. Олег Асенов, някогашен началник на тол ръководството.

Във вторник Сметната палата излезе със умозаключение - изборът на компанията, която поддържа тол системата, не подхожда на закона. Според Сметната палата няма съображение да се одобри, че въпросната компания е без конкуренция, написа в отчета до депутатите. Не може и да бъде открито по какъв начин са изчислени плануваните 118 милиона лв., без Данък добавена стойност, по контракта сред страната и частната компания.

„ Направили сме изследване на европейския опит, по какъв начин в другите страни се оперират системите и каква е цената”, изясни Олег Асенов.

„ На базата на този опит и на това изследване, направихме сходна система. Унгарската система да вземем за пример има 6000 км покритие, колкото нашата, а натоварването на системата е сходно с нашето. В Унгария за това опериране се заплаща 100 милиона на година, без Данък добавена стойност. В България се заплаща 20 милиона по простата причина, че в процеса на работа по публичната поръчка, който беше повече от 6 месеца, ние седнахме, разделихме услугите по опериране - кои може да прави страната, за кои имаме подготвеност, и кои желаеме да възложим на компанията, която е построила системата. По този метод договорихме доста по-ниска цена”, съобщи Асенов пред Нова.

Той изясни, че в националното тол ръководство не е можело да се сътвори отдел, който да поддържа системата, защото страната не е конкурентна на пазара на IT експерти. „ При заплати 2500-3500 лв. не можаха да бъдат открити експерти с профила, който е нужен. Положих ужасно доста старания и все пак на състезанията не се явяваха хора, или идваха, виждаха защо става въпрос и се отказваха”, изясни Асенов.

Той е безапелационен, че доходи от тол системата има. „ Дори с дребния си размер за 2021 година тя е донесла 420 милиона. Сега с новото покритие, тя ще донесе до края на годината най-малко още 80 милиона. Така ще имаме половин мириард пари за пътища”, сподели проф. Асенов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР