Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж

...
Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж
Коментари Харесай

Кметът на Царево: Не мога да кажа дали ще има строителство край Силистар

Не мога да кажа дали ще има строителство край плаж „ Силистар ”, сподели пред БТВ кметът на Царево Георги Лапчев. Поводът беше противоречивото решение на общинските съветници, с което се започва процедура по застрояване на имот наоколо до плажа.

„ Това зависи от институциите, защото притежателят е оня, който би трябвало да вземе съответното координиране от РИОС, от земеделието, и когато даде тези документи, едвам тогава процедурата може да бъде приключена. Ние като община единствено даваме старт на една процедура, като повода е да подсигурим достъпа до плажа ”, уточни той.

По думите му решението на общинските съветници е взето, с цел да се предотвратят възможни каузи към страната и към общината и с цел да се реши 10-годишният проблем, обвързван с пътя.

„ В едната част се намира река, а над него минава държавен горски фонд. Вече опитахме с регионалния шеф да прокараме трасе през държавния горски фонд, с цел да може да го заобиколим, само че Регионална инспекция за опазване на околната среда и естествен парк „ Странджа ” ни отхвърлиха. В реката няма по какъв начин да минават колите, тъй че единственият достъп до плажа минава през този частен парцел ”, съобщи Лапчев.

„ Няма по какъв начин да има каквато и да е сделка, институциите са тези, които подсигуряват, тъй като притежателят би трябвало да получи съответните съгласувания, общината не е притежател ”, увери той.

По думите му няма импортиран проект за застрояване, а има импортирано искане за пускане на процедура по Подробен устройствен план. „ Дали тя ще приключи и ще получи съответните съгласувания, зависи от това дали притежателят ще го пожелае. Ние не сме притежател, тъй че няма по какъв начин да преследваме такива стремежи ”, акцентира Лапчев.
Според него въпросът е незадоволително добре пояснен на обществото и би трябвало да се обясни каква в действителност е концепцията.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия в Царево Живко Жеков изясни, че е дал своя вот срещу решението, тъй като смята, че с тази първа стъпка стартира застрояването на този див край. „ Теренът попада в естествен парк „ Странджа ” и Натура 2000. Против съм, тъй като смятам, че в развой на одобряване на обстоен организационен проект на община Царево не може да се преглеждат на парче обособени ПУП-ове ”, означи той.

Общинският консултант Донка Атанасова също е гласувала срещу, като преди този момент е предложила точката да се отсрочи, до момента в който не постъпи мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда. „ Беше ми отговорено, че на експертен съвет преди този момент представител на Регионална инспекция за опазване на околната среда с всички останали се е съгласил на това допускане за застрояване и те си взеха решение ”, изясни тя.

„ В един и същи ден е постъпило предлагането за допускане на разработване на план за Подробен устройствен план и се е провел експертният съвет. Всички 11 души са се съгласили и са одобрили това, което е желано ”, добави Атанасова.

Кметът на Царево обаче акцентира, че не се е бързало с приемането на решението. „ Сделката не е подписана толкоз скоро. На мен ми е известно, че банката е продала този парцел още предходната година, просто са го финализирали по-късно. Ничий интерес не е спазван, единствената причина беше да се реши този 10-годишен проблем ”, безапелационен беше той.

По думите му по този начин казусът с пътя и паркирането се взема решение в най-проблемния сектор. „ После пътят в действителност ще опре в частен парцел, там също би трябвало да се взема решение този проблем. Той не може да бъде решен едновременно, тъй като въпросите са безусловно разнообразни. Тук имаме урбанизирана територия, в другия случай е земеделска земя и би трябвало да имаме общ организационен проект ”, сподели още Лапчев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР