Не мисля, че този ВСС има легитимността да избере нов

...
Не мисля, че този ВСС има легитимността да избере нов
Коментари Харесай

Славов: Утре ще препоръчам да не стартира нова процедура за избор на главен прокурор

" Не мисля, че този Висш съдебен съвет има легитимността да избере нов основен прокурор. Утре ще препоръчам да не започва нова процедура за избор на основен прокурор ". Това съобщи в коридорите на Народното събрание министърът на правораздаването Атанас Славов, преди да вземе присъединяване в съвещанието на комисията по правни въпроси.

 

" При декларирана упоритост и ангажимент за осъществяване на конституционна промяна. Фактът, че до седмица - две ще имаме импортиран план в Народното събрание за промени в Конституцията, който да се отнася и до основния прокурор – неговите функционалности и място в правосъдната власт, не виждам никакво съображение да започва една такава процедура, която би трябвало да приключи месец октомври. Дотогава би трябвало да имаме ново устройство на правосъдната власт ". 

 

Аз съм присъединил изключителна точка в утрешния дневен ред на Пленума на Висш съдебен съвет, която планува разискване на това кой е способен да избере и.ф. основен прокурор. Няма по какъв начин в границите на час министърът на правораздаването да свика някакво изключително съвещание, тъй като в Закона за правосъдната власт има периоди за привикване на пленарен състав и те са дни, а не са часове и минути. Надявам се на следващия ден членовете на Висш съдебен съвет да позволен тази точка за разглеждане и Пленумът да се произнесе по взетето решение. Аз не преставам да настоявам, че органът, който би трябвало да избере и.ф. на основен прокурор, е пленарния състав.


" Ако Пленумът реши, че той е законният орган да избере и.ф. на основен прокурор, би трябвало да организира процедурата и да вземе решението, тъй като в случай че имаме некомптентен орган, който е взел решението, то е незначително и аз ще го оспоря. Това ще стане в границите на идващите дни, само че всичко зависи от утрешното съвещание. В последна сметка става въпрос за пояснение на закона. Постъпиха доста аргументирани мнения, че Пленумът е органът, който би трябвало да избере и.ф. на основен прокурор. Ако не се вземе такова решение, аз ще апелирам пред Върховен административен съд. Тезата на прокурорската гилдия, че те по нужда са провели съвещанието и са избрали и.ф. на основен прокурор влиза в колизия със закона, тъй като има времеви периоди за избор на и.ф. на основен прокурор ", разкри Славов.

" Извършил съм предварителна инспекция по случая с Любена Павлова. Има прокуроско предписание тя да бъде охранявана от полицията, а не от Бюрото за отбрана на очевидците. Бюрото има доста специфични функционалности. То няма нужния потенциал да охранява всички. Пак ще повторя, че има прокурорско предписание полицията да охранява Любена Павлова. Нямам информация хора от Бюрото да обикалят молове и нощни заведения с охраняваните ", разяснява Атанас Славов тематиката за защитата на някогашната брачна половинка на Пепи Еврото Любена Павлова.

Източник Българска телеграфна агенция, Новини.бг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР